Kuzey Kıbrıs’ta kritik cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur için oy verme işlemi saat 18.00 itibariyle sona erdi, sandıkların sayımına geçildi. Resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Ersin Tatar, cumhurbaşkanı seçildi.

Kuzey Kıbrıs'ın yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimi oy verme süreci saat 18.00’de tamamlandı ve oy sayımına başlandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre yeni KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oldu.

Açılan sandık sonuçlarına göre, oyların yüzde 51,74’ünü Ersin Tatar, 48,26’sını Mustafa Akıncı aldı. Oy dağılımı ise şöyle: Tatar 67 bin 385, Akıncı 62 bin 858.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise "Başbakan Ersin Tatar’ın seçimleri kazandığı bildirildi. Tatar’ı tebrik ediyor, seçildiği bu yüce makamda başarılar diliyoruz" açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Ersin Tatar'ı gönülden kutluyoruz. Kıbrıs Türkünün refahı, kalkınması ve güvenliği için hep birlikte çalışacağız. KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve çıkarlarını hep birlikte koruyacağız” ifadelerine yer verdi.

TATAR'DAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Ersin Tatar, seçim galibiyetinin ardından yaptığı zafer konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Rauf Denktaş kardeşimize açık destek verdiği için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Güney Kıbrıs'ta günde 200'e yakın vaka açıklanırken, bizde vaka yoktur kardeşlerim. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve yardımcısı Fuat Oktay'a teşekkür etmek istiyorum. Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda yaşam mücadelesi verirken, bizlere her zaman yardım eden Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkürü borç sayarız. Seçim malzemesi yapmak için anavatan Türkiye'ye laf uzatanları kınıyoruz."

ERDOĞAN'DAN TEBRİK

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar’a tebrik mesajı yayımladı.

Erdoğan'ın paylaşımı şöyle; "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Ersin Tatar'ı şahsım ve Türk Milleti adına tebrik ediyorum. Türkiye, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması için gereken her türlü çabayı göstermeyi sürdürecektir."

KILIÇDAROĞLU'NDAN AKINCI'YA TEŞEKKÜR, TATAR'A TEBRİK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, resmi olmayan sonuçlara göre KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar'ı kutladı.

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından, KKTC'deki cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin açıklamada bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı olarak seçilen Tatar'ı kutladığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Mustafa Akıncı'ya da bugüne kadar sürdürdüğü görev nedeniyle teşekkür ediyorum. Gönlümüz, her daim Kıbrıs'ın iyiliğinden yana, sonuçlar Kıbrıs Türk halkına hayırlı olsun." ifadesini kullandı.

kuzey-kibris-ta-cumhurbaskanligi-secimi-ikinci-turda-ilk-sonuclar-aciklandi-794183-1.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yarıştı.

11 Ekim'de yapılan seçimin ilk turunu Tatar oyların yüzde 32,34'ünü alarak birinci, Akıncı ise yüzde 29,80'ini alarak ikinci sırada tamamladı.

YSK'den yapılan açıklamada, saat 17.00 itibarıyla ülke genelinde seçime katılım oranının yüzde 61,03 olduğu belirtilmişti.

Kayıtlı 199 bin 29 seçmenin bulunduğu seçimde vatandaşlar 738 sandıkta oy kullandı.

Kıbrıs Türk halkı, 1974'ten bu yana 10'uncu kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gitti.

SEÇİM YATIRIMI: MARAŞ

8 Ekim 2020'de 1974'te Türkiye'nin askeri müdahalesinden bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin bir kısmı halka açılmış, bu adım adaylar arasında tartışmalara yol açmıştı.

Ankara'ya yakınlığıyla bilinen Ulusal Birlik Partisi'nin lideri, Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar'ın 6 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Maraş'ın kısmen açılacağını açıklaması sonrası, hükümet ortağı Halkın Partisi koalisyondan çekildi; Kuzey Kıbrıs'ta hükümeti düştü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Tatar'ın Ankara ile birlikte imza attığı girişimleri sert bir dille eleştirdi.

Maraş'ı kısmen açma kararının kendisinden habersiz alındığını söyleyen Akıncı "Yapılanlar demokrasi adına yüz karasıdır, seçimlere doğrudan müdahalenin devamıdır. Benim seçilmemem yönünde aylardır sistemli ve örgütlü çalışma yapılıyor. Bir senaryo yazılmış, Sayın Tatar'a da bu senaryoda figüranlık yapmak kalmıştır" dedi.