Halil Falyalı cinayetine ilişkin açıklamalarda bulunan Kuzey Kıbrıs Polis Genel Müdürü Soyalan, cinayetin en kısa sürede aydınlatılması ve suç faillerinin tespiti için devam eden çalışmaların sonuç vermeye başladığını söyledi. Soyalan, ekiplerin çalışmalarına yönelik eleştirilen haksız olduğunu savundu.

Kuzey Kıbrıs Polis Genel Müdürü Soyalan, Falyalı cinayetine ilişkin konuştu

Kuzey Kıbrıs Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan, Halil Falyalı cinayetiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Türkiye'de 8 gözaltı, Kuzey Kıbrıs'ta ise 3 tutuklu olduğunu belirtti.

Soyalan, Polis Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, Falyalı cinayetiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Soyalan'a polis müdürleri ile tahkikatta görev alan polis yetkilileri de eşlik etti.

Polis Genel Müdürlüğü olarak, olayın yaşandığı 8 Şubat'tan itibaren meselenin aydınlatılması ve faillerin yakalanarak adalete teslim edilmesi için çalıştıklarını söyleyen Soyalan, "Cinayetin işlenmesinin ardından her türlü ihtimali göz önünde bulundurduk. Olayın gerçekleşmesinin üzerinden geçen kısa bir süre içerisinde, elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda mesele ile ilgili ilk tutuklamaları gerçekleştirdik" dedi.

Soyalan, 13 Şubat'ta Girne bölgesi Çatalköy mevkisinde, cinayet mahallinin yaklaşık 1 kilometrelik batı kısmında dere yatağı içerisinde 2 kalaşnikof marka otomatik silah, bu silahlara ait 4 şarjör ve 39 mermi, 9 milimetre çapında tabanca ile tabancaya ait şarjör ve toplam 13 mermi bulunduğunu hatırlatarak, yapılan balistik incelemeler sonucunda bu silahların olayda kullanıldığının kesinleştiğini kaydetti.


'SİLAHLARIN BULUNMASI ÖNEMLİ BİR DETAY'

Silahların bulunmasının cinayetin aydınlatılmasında önemli bir detay olduğunu belirten Soyalan, bu gelişmenin ellerini güçlendirmiş ve soruşturmanın devamında önemli bir ayrıntı olduğunu söyledi.

Soyalan, olayın meydana geldiği ilk andan itibaren, "bu cinayetin faillerinin bulunamayacağı, bulunsa bile olayın üzerinin kapatılacağı" yönündeki açıklamaların aksine cinayetin en kısa sürede aydınlatılması ve hiçbir şüpheye mahal vermeyecek şeklide suç faillerinin tespiti için Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde olan çalışmalarının sonuç vermeye başladığını iddia etti

Olayın faillerinin Türkiye'deki bazı şahıslarla bağlantısı olabileceğini değerlendirmelerinin ardından elde ettikleri bulguları Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ile paylaştıklarını ifade eden Soyalan, bu aşamada soruşturma kapsamında Türkiye'de 8 gözaltı olduğunu, Kuzey Kıbrıs'ta ise 3 tutuklu bulunduğunu kaydetti.

Soyalan, yürütülen soruşturma kapsamında bugüne kadar 300'e yakın kişinin bilgisine başvurulduğunu ve bunun sonucunda soruşturmaya ışık tutacak yaklaşık 100 civarında ifadenin temin edildiğinin altını çizdi.

SİLAHLAR ÜLKEYE NASIL GİRDİ?

Cinayetin işlendiği silahların ülkeye nasıl girdiğine ilişkin de konuşan Soyalan, "Cinayette kullanılan silahların ülkeye nereden ve nasıl sokulduğu konusu, cinayet soruşturmasının esasına ilişkin önemli bir konu olduğundan Polis Teşkilatı tarafından titizlikle soruşturuluyor" dedi.

'HAKSIZ ELEŞTİRİLER YAPILIYOR'

Cinayet zanlısı olarak Türkiye'de halen gözaltında bulunan 1 kişinin, olay gecesi Ercan Havaalanı'ndan çıkış yaparak ülkeden elini kolunu sallayarak kaçtığı yönünde de haksız eleştiriler yapıldığını söyleyen Soyalan, meydana gelen vahim olayın ardından, cinayet mahallinden başlayarak soruşturmayı genişleten ekiplerin, söz konusu şahsın ülkeden ayrıldığı saate kadar olayla bağlantısı olduğu yönünde herhangi bir tespiti olmadığını kaydetti.

Soyalan, bu şahsın mesele ile bağlantısı olduğunun belirlenmesinin ardından da Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ile temasa geçilerek Türkiye'de gözaltına alınmasının sağlandığını ifade etti.

Soyalan, konuyla ilgili yeni gelişme olması durumunda basını bilgilendirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Kıbrıs'ta Girne bölgesi Çatalköy mevkisinde 8 Şubat'ta arabasındayken silahlı saldırıya uğrayan Halil Falyalı ağır yaralı olarak Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine kaldırılmıştı. Daha sonra Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesine nakledilen Falyalı, müdahalelere karşın kurtarılamamıştı.

Falyalı'nın şoförü Murat Demirtaş da olay yerinde yaşamını yitirmişti.

Cinayetle ilgili 14 Şubat'ta yapılan aramalarda olay yerinin yaklaşık bir kilometre batısında dere yatağı içerisinde atılı vaziyette, 2 kalaşnikof marka otomatik silah, bu silahlara ait 4 şarjör ve 39 mermi ile 9 mm çapında tabanca, tabancaya ait şarjör ve 13 mermi bulunmuştu. Yapılan balistik incelemelerde, söz konusu silahların olayda kullanılan silahlar olduğu saptanmıştı.

AA