Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dün cumhurbaşkanlığı seçimine giden Kuzey Kıbrıs'ta yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği de oylandı. 26 Nisan'da yapılması planlanan ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen seçimde, 7'si bağımsız 11 aday yer aldı.

Resmi sonuçların bugün açıklanması beklenirken, adaylardan hiçbirinin ilk turda salt çoğunluğa erişememesi halinde en yüksek oyu alan iki aday 18 Ekim'de sandığa gidecek.

TARTIŞMALI ADAYLAR

Seçimde, 2015'te seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bağımsız aday olarak yarıştı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı'nın yanı sıra bağımsız aday olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş aday olarak yer aldı. Akıncı, oyunu kullanırken yaptığı açıklamada, "Evimizde oturmayalım, iç sesimize kulak vererek oyumuzu kullanalım. Bu seçim kişisel gelecek seçimi değildir, toplumsal geleceğimiz adına halkın karar vereceği bir seçimdir" dedi. Başbakan Ersin Tatar da yaptığı açıklamada "Vatandaşların sandıklara gitmesi gerekir. Herkes oyunu kullanmalı. Kıbrıs Türk halkı egemen ve eşit bir halktır, buna da saygı duyulması gerekir" diye konuştu.

***

MARAŞ SEÇİM ÖNCESİ AÇILMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı seçiminden üç gün önce, 1974'te Türkiye'nin askeri müdahalesinden bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin bir kısmı halka açılmış, bu hamle tartışmalara yol açmıştı.

Başbakan ve cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, 6 Ekim'de AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Maraş'ın kısmen açılacağını açıklamış, hükümet ortağı Halkın Partisi koalisyondan çekilmişti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Tatar'ın Ankara ile birlikte imza attığı girişimleri sert bir dille eleştirmiş, "Yapılanlar demokrasi adına yüz karasıdır, seçimlere doğrudan müdahalenin devamıdır. Benim seçilmemem yönünde aylardır sistemli ve örgütlü çalışma yapılıyor. Bir senaryo yazılmış, Sayın Tatar'a da bu senaryoda figüranlık yapmak kalmıştır" demişti.