YSK'nın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre UBP seçimi önde bitirirken CTP ise yarışı ikinci sırada tamamladı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, sert bir muhalefet çizgisi izleyeceklerini söyledi.

Kuzey Kıbrıs'ta erken genel seçim sonuçları: UBP birinci parti, CTP ikinci sırada

Kuzey Kıbrıs’ta Cumhuriyet Meclisi'nin 50 üyesini belirlemek amacıyla düzenlenen erken genel seçimde resmi olmayan sonuca göre Ulusal Birlik Partisi (UBP) yarışı önde bitirdi.

Kuzey Kıbrıs’ta oy verme işlemi dün yerel saatle 18.00'de (TSİ 19.00) tamamlandı.

Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, UBP yüzde 39,54 ile seçimi ilk sırada bitirdi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 32,04, Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41 Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,39 Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oranlarıyla sıralanırken Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yüzde 5 seçim barajını aşamadı.

Söz konusu oranlara göre, 50 kişilik Cumhuriyet Meclisi'nde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde ediyor.

En son 7 Ocak 2018'de gerçekleştirilen genel seçimde, UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 milletvekili çıkarmıştı.

Sonuçlara göre, önceki seçime oranla UBP sandalye sayısını 3 artırdı, CTP'nin sandalye sayısı yüzde 50 yükseldi, HP ise 9 milletvekilinden 3 milletvekiline geriledi.

Kuzey Kıbrıs Başbakanı ve UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, ülkede düzenlenen erken seçim yarışını partisinin önde tamamladığını ve koalisyon hükümeti için çalışmaya başlayacaklarını söylemişti.

SUCUOĞLU: 10 AY İÇİNDE EKONOMİK DÖNÜŞÜM

Seçimin galibi Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, seçimlerden başarıyla çıkan UBP’nin daha da güçlendiğini belirterek, kısa sürede ekonomiyi düzeltecek, halkın refahını yükseltecek adımları atacaklarını söyledi.

Tahmini 10 ay içinde ekonomik dönüşümü sağlamaya başlayacaklarını ve halkın refahını kısmen sağlayacaklarını öne süren Sucuoğlu, “Önümüzdeki süreç çok zorlu bir süreç olacak, daha fazla desteğinizi hissetmek isteyeceğiz. Ekonomik adımlar reformlar önümüzdeki 10 yılın yol haritasını çizeceğiz. Yüzde 41’lik oyun gereğini yapacağız. UBP zor dönemlerin partisi oldu, tecrübe ve bilgi ile bu taşın altından kalkacağız” ifadelerini kullandı.

kktc-de-erken-genel-secim-sonuclari-ubp-birinci-parti-ctp-ikinci-sirada-971855-1.

ERHÜRMAN: SERT BİR MUHALEFET ORTAYA KOYACAĞIZ

Seçim sonuçlarının büyük oranda netleşmesi üzerine gece saatlerinde açıklama yapan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Partimize gösterdikleri teveccüh için de teşekkür etmek istiyorum. Sonuçlar gösteriyor ki biz anamuhalefet görevini üstleneceğiz mecliste” dedi. Erhürman, CTP sonuçlara bakıldığında gerek oy oranını, gerekse milletvekili sayısını yüzde 50 veya biraz üzerine artırdığına işaret etti.

“Bu halka daha önce yapıldığı gibi yanlışlar yapılmaya devam edildiğinde de elbette çok sert bir muhalefet ortaya koyacağız” diyen Erhürman, “Umarım o yanlışlar yapılmaya devam edilmez” ifadelerini kullandı.

kktc-de-erken-genel-secim-sonuclari-ubp-birinci-parti-ctp-ikinci-sirada-971856-1.

TDP GENEL BAŞKANI İSTİFA EDECEĞİNİ AÇIKLADI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit seçim sonuçlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Resmi olmayan ilk sonuçların beklentilerinin altında olduğunu belirten Özyiğit, Genel Başkan olarak istifasını yetkili organlara sunacağını, resmi sonuçların açıklanmasının ardından da daha geniş bir değerlendirme yapılarak kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ise, “Özellikle ekonomik sıkıntının, elektrik sorunlarının, tüp gaz ve benzin kuyruklarının yaşandığı, memleketin karanlığa gömüldüğü bir dönemde hâlâ UBP’nin böyle bir sonuç alabiliyor olması düşündürücüdür. Hepimiz hem siyaset bilimi açısından hem de sosyolojik olarak bunu oturup değerlendirmek durumundayız” dedi.

SEÇİMDE 403 MİLLETVEKİLİ ADAYI YARIŞTI

Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 koltuk için 8 siyasi parti ve 3'ü bağımsız 403 milletvekili adayı yarıştı.

Seçime Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) katıldı.

Mevcut durumda Mecliste UBP'den 20, CTP'den 12, HP'den 6, DP'den ve TDP'den 3, YDP'den 1 ve bağımsız 4 olmak üzere 49 milletvekili bulunuyor. Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekili sayısı 49'a düşmüştü.

Meclis'teki 49 vekilden 40'ı seçimde yeniden adaylığını koymuştu.

Mecliste DP'den Serdar Denktaş ve Koral Çağman, HP'den Tolga Atakan, UBP'den Hüseyin Özgürgün, Ersan Saner, Önder Sennaroğlu, Menteş Gündüz, CTP'den Özdil Nami ve bağımsızlardan Hasan Topal bu seçimde aday olmadı.

Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen tüm siyasi partiler, 11 Kasım 2021'de, erken genel seçimin 23 Ocak'ta yapılması için ortak karar almıştı.

Kaynak: AA, Yeni Düzen