Kuzey Kıbrıs halkı milletvekili seçimleri için sandık başında. 8 partinin katılacağı seçimi Yeni Kıbrıs Partisi ve Birleşik Kıbrıs Partisi boykot ediyor.

Kuzey Kıbrıs’ta halk bugün sandık başında

HABER MERKEZİ

Kuzey Kıbrıs’ta halk, bugün yapılacak "Milletvekilliği Erken Genel Seçimi" için sandık başına gidiyor. Son milletvekilliği seçiminin 7 Ocak 2018’de yapıldığı Kuzey Kıbrıs’ta, halk 4 yılın ardından yapılacak erken seçim için oy kullanacak.


Siyasi partiler ve bağımsız adaylar için 28 Aralık 2021’de başlayan seçim propaganda süreci, dün 18.00’da sona erdi. Ülke genelinde oy kullanma işlemi, saat 08.00’da başlayacak ve 18.00’da sona erecek. Sandıklarda oylar, "mühür", "mühür ve tercih" ile "karma oy" şeklinde kullanılabilecek. Seçimde yüzde 5 barajını geçen siyasi partiler, 50 sandalyelik Cumhuriyet Meclisi’ne girmeye hak kazanacak.

Seçime girecek partiler şöyle: Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti, Toplumcu Demokrasi Partisi, Bağımsızlık Yolu, Yeniden Doğuş Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler. Solda yer alan partilerden Yeni Kıbrıs Partisi ve Birleşik Kıbrıs Partisi ise seçimi boykot kararı almıştı.

Solda yer alan partilerden Bağımsızlık Yolu ise salgının yayıldığı bu koşullarda seçime gidilmesinin yanlış olduğunu söylese de her şeye rağmen tüm güçleriyle sandığa gideceklerini ifade etmişti.

Resmi olmayan seçim sonuçlarının bu gece, resmi sonuçların ise en erken oy kullanma işleminin bitmesinden 24 saat sonra YSK tarafından açıklanması bekleniyor. Oy kullanacak kişilerden test ve aşı durumlarını elektronik ortamda sorgulayan "Adapass" ile COVID-19 testi istenmeyecek.

"Ekonomi" başlığı, partilerin manifestolarında ve sloganlarında en çok öne çıkan konu oldu. Salgın süreci nedeniyle sağlık ve bu konuda yapılması planlanan yatırımlar da adayların gündemindeki en üst sıralarda yer aldı.