Kuzey Kıbrıs’ta kaos hâkim

Tamarra Öykü BAYAR

Kuzey Kıbrıs’ta önce başbakanın istifa etmesi ardından da müstehcen videolarının sosyal medyada yayımlanmasının ardından başlayan siyasi kriz büyüyor. Saner’in istifasının ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar henüz hükümet kurma görevini herhangi bir partiye vermezken ülkedeki krizin ne kadar daha süreceği ise merak konusu. Son olarak hükümet ortağı Demokrat Parti’nin üst düzey yöneticilerinden Tözün Tunalı’ya ait bir seks kasetinin daha ortaya çıkması ise krizi içinden çıkılmaz bir hale getirdi.

BirGün’e konuşan Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu son dönemdeki olayları değerlendirdi. Rahvancıoğlu şunları aktardı: “Kıbrıs’ın kuzeyinde ciddi anlamda bir ‘Türkiye’nin arka bahçesi’ yapısı ve kara para aklama süreçlerinin olduğu biliniyordu. Burada oteller, gece klüpleri, özel üniversiteler, özel sağlık kuruluşları vergiye tabi değil. Buralar mafyanın yasal kanadıFinansal olarak devletten çok daha fazla parasal sermayenin üzerinde oturuyorlar, bu da doğrudan doğruya başta sağ partilerle ciddi bir parasal ilişki kurulmasına, belli başlı kişilerin satın alınmasına hizmet ediyor” dedi.

Peker’in Falyalı’nın arşivinin elinde olduğunu açıklamasıyla beraber olayın sadece bir satın alma ilişkisi değil aynı zamanda şantaj ilişkisi olduğunu vurgulayan Rahvancıoğlu şunları dile getirdi: “Ulusal Birlik Partisi’nin bir kurultay yapıp kendi başkanını seçmesi gerekiyordu. Birinci tur yapıldı ancak ikinci tura AKP-MHP blokunun onaylamadığı iki aday kaldığı için bu kurultay yaptırılmadı. Bir süredir UBP’yi seçilmemiş bir kişi yönetiyor ve tam bir kaos söz konusu. Bu durum hükümete de yansıdı, sonunda da Saner istifa etti.”

Meclis içindeki muhalefetin sessizliğine halkın tepkili olduğunu belirten Rahvancıoğlu “Dün de Demokrat Partinin üst düzey yetkililerinden biri olan Tözün Tunalı’yla ilgili haberler ortaya çıktı. Tam anlamıyla rejimin çöktüğü kokuştuğu, rejim partilerinin de sağıyla soluyla bu çöküşe ortak olduğu bir durum yaşıyoruz. Yakın gelecekte ya bir ara seçim yapılmalıydı ya da bir erken seçim yapılmalıydı seçim yasasına ve anayasaya göre. Bu yapılmadı ve yapılıp yapılmayacağı belli değil.”

“Her anlamda sıkışmış bir toplum yapısı var” diyen Rahvancıoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kıbrıs sorununa çözümle ilgili olarak da yakın geçmişte sayın Akıncı’nın ortaya koyduğu bütün olumlu performansa rağmen Kıbrıs’ın güneyindeki faşist bir yönetim yüzünden federal bir çözüm adımı atılmadı. Kıbrıslı Türkler yüzünü nereye dönse tam bir açmazla karşı karşıya. Dibe doğru bir yarış içerisindeyiz.”

TANIDIK SAVUNMA

Ersan Saner ise dün bir açıklama yaparak videonun kurgulanmış olduğunu ve bir komploya maruz kaldığını savundu. Saner “Hukukçularımız, yol arkadaşlarım, partililerimizle birlikte durum değerlendirmesi yapmaya devam ediyoruz. Halkımız ve UBP’lilerin bu komployu benimsemesi mümkün değildir. Siyasi ahlaksızlıktan medet umanlara gereken cevap verilecektir” dedi. Öte yandan videoda yer alan P.G. isimli kadın tutuklandı.