Kuzey Kıbrıs'ta, Yakın Doğu Üniversitesi bilim insanları tarafından hazırlanan Omicron varyantıyla ilgili raporda, önlem alınmaması durumunda 1 ay sonunda ülkede günlük Covid-19 vaka sayısının 2 bine ulaşabileceği uyarısı yapıldı.

Kuzey Kıbrıs'ta Omicron araştırması: "Günlük vaka sayısı 2 bine ulaşabilir"

Kuzey Kıbrıs'ta Yakın Doğu Üniversitesi bilim insanlarınca hazırlanan “Kuzey Kıbrıs’ta SARS-CoV-2 Omicron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu”nda 1 ay sonunda ülkede günlük vaka sayısının 2 bine ulaşılabileceği uyarısı yapılarak, alınması gereken önlemlerle ilgili önerilerde bulunuldu.

KKTC Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile de paylaşılan raporda, Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2’nin yeni varyantı Omicron ile ilgili önemli tespitler yer alıyor. Omicron’un, bir çoğu bağışıklık sisteminden kaçabilme potansiyeline sahip ve bulaşıcılığı daha yüksek 50’ye yakın alt mutasyona sahip olduğu vurgulanan raporda, “Omicron, bugüne kadar tanımlanan varyantlardan oldukça farklı bir varyanttır. Diğer varyantlara göre ayda yaklaşık 3,3 kat daha fazla mutasyon kazanım sayısı ile beş kat daha fazla mutasyon oranına sahiptir” ifadesi yer alıyor.

Omicron’un yayılmaya başlaması ile birlikte Kuzey Kıbrıs'ta da Covid-19 vakaları tırmanışa geçti. KKTC Sağlık Bakanlığı, 31 Aralık 2021’de ülkede, pandemi döneminin en yüksek vaka sayısı olarak kayda geçen 666 pozitif vaka tespit edildiğini açıklamıştı.

BİR AY SONRA 2 BİNE ULAŞABİLİR

Pandeminin ilk gününden itibaren, Covid-19'un tüm varyantlarını takip eden Yakın Doğu Üniversitesi, hazırladığı “Kuzey Kıbrıs’ta SARS-CoV-2 Omicron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu”nda Omicron varyantı ile ilgili pek çok detayı paylaştı.

Omicron varyantı ile ilgili uyarılar da yapılan raporda, “Son 14 güne ait veriler kullanılarak yapmış olduğumuz tahmin analizleri sonucunda, 30 gün sonra Omicron kaynaklı vakalardaki artışın hiçbir önlem alınmadan devam edilmesi durumunda, Kuzey Kıbrıs’taki günlük SARS-CoV-2 PCR pozitif vaka sayısının yaklaşık 2 bin olacağı ve vakaların en az yüzde 66’sında Omicron varyantının saptanacağı tahmin edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

OMICRON İLE HASTALARDA VİRAL YÜK 10 KAT ARTTI

Raporda yer alan sonuçlardan biri de Omicron varyantı ile enfenkte olan hastalardaki viral yük artışı ve aşı etkinlikleri ile ilgili.

Omicron'a karşı aşı etkinliğinde azalma görüldüğü ifade edilen raporda, “Omicron varyantı ile ilişkili enfeksiyonun ciddiyetine ilişkin mevcut veriler yetersiz olsa da, bugüne kadarki kanıtlar, mevcut aşıların Omicron'a karşı, özellikle ciddi hastalık ve ölüme karşı bir miktar koruma sağladığını, fakat SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı aşı etkinliğinde önemli bir azalma olabileceğine dair endişeler uyandırıyor. Omicron varyantı ile daha düşük enfeksiyon/hastalık şiddeti durumunda bile, Omicron varyantının neden olduğu vakalardaki dik, üstel bir artışın ciddi hastalığa sahip vakaların sayısının artmasıyla sonuçlanabileceğini gösteriyor” değerlendirmesi yapıldı.

Raporun sonuç kısmında ise “Omicron varyant yayılmasını yavaşlatmak ve Covid-19 ile ilgili sağlık ve hastalık yükünü yönetilebilir tutmak için sosyal mesafe, maske takma, hijyen, aşı pasaportları ve PCR tarama testleri gibi pandemi önlemlerin hızlı bir şekilde yeniden gözden geçirilmesi, doğru tanı testleri ile tespiti için önlemlerin alınması ivedidir” uyarısı yer aldı.

Yaptıkları çalışmaların, Omicron varyantına karşı aşı etkinliğinin, diğer varyantlara göre daha düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Omicron varyantının mevcut yayılım trendinin devam etmesi halinde, KKTC’de günlük vaka sayısının 1 ay sonunda 2 bine ulaşabileceğini öngörüyoruz” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Covid-19 PCR Tanı ve Kit Üretim Laboratuvarları sorumlularından Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören ise Omicron varyantı ile birlikte, Covid-19 pandemisini yeni bir döneme girdiğini vurgulayarak, “Omicron varyantının; aşı etkinliği, virüsün yayılma hızı, hastalık şiddeti ve ölüm oranında yaptığı değişiklikler Covid-19’la mücadelede uygulanan stratejilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı.

(İHA)