Kuzey Kıbrıs bugün yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ikinci cumhurbaşkanını belirleyecek. Seçimde aday olmayan Denktaş'ın görevini devretmesiyle 29 yıllık Denktaş devri sona erecek.

Kuzey Kıbrıs bugün yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ikinci cumhurbaşkanını belirleyecek. Seçimde aday olmayan Denktaş'ın görevini devretmesiyle 29 yıllık Denktaş devri sona erecek.

Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanıyla birlikte 1976 yılından 2000 yılına kadar her 5 yılda bir yapılan 6 cumhurbaşkanlığı seçimini de kazanan, son seçimde aday olmayan Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, görevini devretmeye hazırlanıyor. Toplam 577 sandıkta oy kullanacak 147 bin 823 seçmen, 7'inci kez cumhurbaşkanını seçecek. Ssabah 08.00'de başlayacak oy verme işlemi 18.00'de bitecek. Denktaş'ın aday olmadığı 7'inci cumhurbaşkanlığı seçimine, 3'ü bağımsız, 9 aday katılıyor. Bugünkü seçimde, adaylardan birinin cumhurbaşkanı seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor. Hiçbir aday salt çoğunluğu alamazsa en çok oyu alan iki aday arasında 7 gün sonra seçimin ikinci turu yapılacak, en çok oyu alan aday, yeni cumhurbaşkanı olacak. Dokuz adayın yarıştığı seçimlerin en güçlü adayı olarak, Cumhuriyetçi Türk Partisi lideri ve Başbakan Mehmet Ali Talat gösteriliyor. Oy verme işleminin tamamlanmasının hemen ardından sayım başlayacak. Sonuçlar saat 19.00'dan itibaren açıklanmaya başlanacak. Seçim sonuçlarının saat 21.00 sıralarında gayrı resmi olarak netleşmesi bekleniyor.

ADIM ADIM BAŞKANLIK SİSTEMİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin adayı ve KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat , Denktaş sonrasında başkanlık sisteminin tartışılması için fırsat doğduğunu belirtti. Talat, "Bu konuda benim yapabileceğim fazla bir şey olduğunu sanmıyorum, yanlış anlaşılır, ama Denktaş'tan sonra böyle bir fırsat mantıksız olmaz. Toplumun tartışması lazım. Kolay bir değişiklik değil, bugün anayasada bir değişiklik yapalım diye yola çıkamazsınız. Ancak görünen o ki şimdi başkanlık sistemi daha kolay tartışılacak"dedi. KKTC'de ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, Başbakanın ve Cumhurbaşkanının ayrı partilerden olması gerektiğini savundu. Eroğlu, "Cumhurbaşkanlığını CTP'nin kazanması durumunda, başbakanlığı da yönlendirebilecek bir cumhurbaşkanının, önce yavaş yavaş başkanlık sistemine ve ardından diktatörlüğe doğru gidebileceği endişesini taşıyoruz" dedi.

GÜL, DENKTAŞ'I ARADI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı arayarak, hizmetlerinden dolayı teşekkür ettiği öğrenildi. Gül'ün, şimdiye kadar Kıbrıs davasına yaptığı fedakar hizmetlerden dolayı Denktaş'a teşekkür etti. Gül'ün, hükümet olarak bundan sonra da kendisiyle yakın istişare içinde olacağını söylediği bildirildi. Denktaş'ın da Bakan Gül'ün ilgisi için teşekkür ettiği belirtildi.

MARONİTLER DE SANDIK BAŞINA GİDİYOR

Adadaki azınlıklardan Maronitler de yarın 1974 Barış Harekatı'nın ardından ilk kez sandık başına giderek yerel yöneticilerini seçecekler. Maronitler'in yoğun olarak yaşadığı Koruçam köyünde 1 muhtar ve 4 aza seçimi için yarın sandık kurulacak. Toplam 112 seçmenin bulunduğu köyde seçimler, KKTC genelinin aksine Yüksek Seçim Kurulu kontrolünde değil, Dışişleri Bakanlığı gözetiminde yapılacak.