Kuzey Kıbrıs, Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edildi. Karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, "KKTC ve şahsım adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Kuzey Kıbrıs, Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs'ın Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildiğini açıkladı.

Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Her zaman her yerde KKTC'nin yanındayız" ifadesini kullandı.

Kararı değerlendiren Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türk Devletleri Teşkilatı'na "gözlemci üye" statüsü ile kabul edilmelerini 'memnuniyet ve coşkuyla' karşıladıklarını belirtti.

Kuzey Kıbrıs'ın ilk kez Anayasal ismi ile uluslararası bir teşkilata üye olmasının önemine vurgu yapan Ertuğruloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üyeliğimizin başarıyla sonuçlanması KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs konusundaki iki devlet esasına dayanan yeni vizyonun doğru, gerçekçi, bölgesel ve küresel konjonktür ile uyumlu olduğunu teyit etmektedir. Ortak tarih, kültür ve kimliği olan, Türk dilini konuşan Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerine gösterdikleri dayanışma için KKTC ve şahsım adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum."

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI NEDİR?

Türk Devletleri Teşkilatı, veya eski adlarıyla Türk Konseyi veya Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye gibi devletler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek olan uluslararası bir kuruluştur.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın temeli 1992 yılında Ankara'da ilki düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ile atıldı.

(AA)