Kuzey Kore, ABD’nin Japonya ve Güney Kore ziyaretleri sonrası balistik füze denemesi yaptı. Yapılan denemelerin, ABD Başkanı Joe Biden döneminde gerçekleştirilen ilk balistik füze denemesi olduğu belirtildi.

Kuzey Kore, ABD’nin Asya ziyaretinin ardından balistik füze denemesi yaptı

Kuzey Kore, kısa menzilli balistik füze denemesi yaptı.

Beyaz Saray tarafından duyurulan denemelerin, ABD’nin Güney Kore ve Japonya ile gerçekleştirdiği görüşmelere cevap niteliğinde olduğu düşünülüyor.

Beyaz Saray’da gazetecilere demeçlerde bulunan ve isminin paylaşılmasını istemeyen ABD’li üst düzey yetkililer, füze denemesi haberlerini doğrulayarak, “Kuzey Kore’nin birkaç kısa menzilli füze testi yaptığını doğruladık” ifadelerini kullandı.

AA’nın aktardığına göre, ABD’li yetkililer Kuzey Kore’nin kullandığı füzelerin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararları kapsamında sınırlandırılan füzelerden olmadığını belirterek daha fazla detay vermediler.

Gazetecilerin, balistik füze denemesinin ABD ile Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkileri sonlandırıp sonlandırmayacağına ilişkin soruya ise ABD’li yetkililer, “Bunun kapıları kapatan bir faaliyet olduğunu düşünmüyoruz” yanıtını verdi.

Füze testleri, Joe Biden yönetiminin göreve gelmesinin ardından yapılan ilk denemeler olması bakımından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilere dair ciddi önem arz ediyor.

ABD hükümeti daha önce haftalardır Kuzey Kore ile diplomatik temas kurmaya çalıştıklarını söylemişti.

Kuzey Kore’nin bu testlerle ABD’nin Kore Yarımadası'ndaki nükleer sorununu diplomatik görüşmelerle çözme önerisini dikkate almadığı mesajını verdiği de konuşuluyor.

“ABD HUZUR İÇİNDE UYUMAK İSTİYORSA BELA ÇIKARTMAKTAN KAÇINSIN”

Geçtiğimiz günlerde, Kuzey Kore lideri Kim Yong-Un’un kız kardeşi Kim Yo-Yong, ABD ile Güney Kore arasında yapılan askeri tatbikatı eleştirerek, "Topraklarımızdan okyanusa doğru barut kokusunu yaymaya uğraşan ABD'deki yeni yönetime bir tavsiye: Gelecek dört yılda huzur içinde uyumak istiyorlarsa, bir ilk adım olarak bela çıkartmaktan kaçınsalar iyi olur" diyerek ABD’ye gözdağı vermişti.

Biden, seçim kampanyası sırasında, Kore lideri Kim'e "haydut" diyerek hakaret etmiş ve Kuzey Kore nükleer silahsızlanmasının ABD ve BM ekonomik yaptırımları gevşetilmeden önce yapılması gerektiğini savunmuştu.

Kuzey Kore’nin Biden yönetimine verdiği net mesajların ardından Beyaz Saray’ın alacağı tutum merak konusu.