Kuzey Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından balistik füze denemelerine ilişkin bu hafta düzenlenmesi beklenen toplantıya ‘çifte standart’ nitelemesi yaptı. Kuzey Kore Dışişleri yetkilisi Jo Chol Su, ülke kanalına yaptığı açıklamada, “BMGK gözle görünen bir çifte standart uyguluyor” dedi.

Kuzey Kore, BMGK'nin füze denemesine ilişkin toplanma kararını 'çifte standart' olarak niteledi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Genel Müdürü Jo Chol Su, Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) füze denemelerine ilişkin aldığı toplantı kararlarını eleştirdi.

Genel Müdür Chol Su, BMGK’nin BM kararlarına dayanarak Kuzey Kore’nin egemenliğini ihlal ettiğini ve gözle görünür bir çifte standart uyguladığını belirtti.

BMGK’nin diğer ülkelerin yaptığı füze denemelerine karşı herhangi bir şey yapmamasının hiç mantıklı olmadığını savunan Chol Su, "Çifte standar, daha ciddi sonuçlara davetiye çıkarır” diyerek BM’ye gözdağı verdi.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Kore yönetimi, ABD’nin Asya-Pasifik ziyaretleri sırasında Güney Kore ve Japonya seyahatlerine cevap niteliğinde art arda füze denemesi gerçekleştirmişti.

Kuzey Kore tarafından yapılan ilk balistik füze denemesine ABD yönetimi “her zamanki iş” diye yanıt vermişti. Bunun ardından Kuzey Kore yönetimi ikinci bir balistik füze denemesi yapmıştı.

Japonya Başbakanı Suga Yoshihida, füze denemelerinin Japonya denizi yakınlarına düştüğünü dile getirerek, ”En son füze fırlatılalı bir yıl olmuştu. Bu, ülkemizin ve bölgemizin barış ve güvenliğini tehdit ediyor. Aynı zamanda BM kararlarını da ihlal ediyor” ifadelerini kullanmıştı.