Kuzey Kore'de, iktidardaki Kore İşçi Partisi'nden bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun son açıklamalarına cevap verdi: Protestocuları üzerlerine "köpek salmakla" tehdit eden ABD, Çin'i eleştirecek bir konumda değildir

Kuzey Kore’den ABD’ye: Çin’i eleştirecek konumda değilsiniz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Kore, ABD'nin Hong Kong olayları veya insan hakları üzerinden Çin’e yüklenmesine dair bir açıklama yaptı. Washington'ın ırkçılık karşıtı protestocuları “üzerlerine köpek salmakla” tehdit ettiği bir bağlamda, ABD'nin Çin’i eleştirecek konumda olmadığını belirtti.

Reuters’te yer alan habere göre, iktidardaki Kore İşçi Partisi’nin (KİP) uluslararası ilişkiler biriminden ismi verilmeyen bir sözcü, Kuzey Kore'nin devlet gazetelerinden birinde yazdığı makalede, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun son yorumlarını eleştirdi.

Pompeo, Pazar günü Fox News'e konuşarak, Çin Komünist Partisi’nin son eylemlerinin "Batı fikirleri, Batı demokrasileri, Batı değerlerini imha etme amacı taşıdığını" ve "Amerikalıları risk altına attığını" savunmuştu.

KİP sözcüsü; Çin Komünist Partisi Yönetimi’nin, Pompeo'nun Hong Kong, Tayvan, insan hakları ve ticaret anlaşmazlıkları üzerine sözlerini "saçmalık" olarak değerlendirdiğini belirtti.

POMPEO’YA ‘CAHİL’ DEDİ

Sözcü; başka ülkelere casusluk faaliyeti ve komplo kurma gibi derin görevleri olduğunu söylediği Pompeo'nun "Güneşin nereden doğduğunu, nereden battığını ayırt edemeyecek denli cahil" olduğunu kaydetti.

Polis vahşetine karşı süren protestolara da değinilen makalede, Amerikan liderlerinin bu tür ifadelerinin ABD'nin düşüşe geçmesi nedeniyle duydukları kaygının işareti olduğu belirtildi.

Güney Kore Yonhap Haber Ajansı ise 2011 yılında Kim Jong-un yönetime geldiğinden bu yana ilk defa KİP Uluslararası İlişkiler Birimi'nin bu tür bir yazı yayınladığını belirtti.