ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Kore politikalarını açıklamaya hazırlanırken, Kuzey Kore Lideri Kim Yong Un’un kız kardeşinden 'uyarı' niteliğinde açıklama geldi. Kore liderinin kardeşi Kim Yo Yong, ”ABD, 4 yıl boyunca huzur içinde uyumak istiyorsa ilk adımında belaya yol açacak şeyler yapmaktan kaçınmalı” dedi.

Kuzey Kore’den ABD’ye: Rahat uyumak istiyorsanız bela çıkarmayın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD başkanı Joe Biden’ın Kuzey Kore konusundaki politikasını açıklamaya hazırlanırken, Kore cephesinden uyarı niteliğinden bir açıklama geldi.

Kuzey Kore lideri Kim Yong-Un’un kız kardeşi Kim Yo-Yong, ABD, Güney Kore’nin birlikte yaptığı askeri tatbikatı eleştirdi.

Yo-Yong’un ABD’li yetkililerin Seul ziyaretinden bir gün önce açıklamalarda bulunması dikkat çekti.

Kuzey Kore’nin devlet televizyonu Rodong Sinmun’a konuşan kardeş Yo-Yong, "Topraklarımızdan okyanusa doğru barut kokusunu yaymaya uğraşan ABD'deki yeni yönetime bir tavsiye. Gelecek dört yılda huzur içinde uyumak istiyorlarsa, bir ilk adım olarak bela çıkartmaktan kaçınsalar iyi olur” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore'nin işgal hazırlıkları olarak tanımladığı ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatlarına ülkesinin muhalefetini yineleyerek, "Güney Kore hükümeti bir kez daha 'Savaş Yürüyüşü'nü Kriz Yürüyüşü'nü seçti” dedi.

ABD, Biden’ın iktidara gelmesinden sonra haftalardır Kuzey Kore ile diplomatik temas kurmaya çalıştığını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Japonya ve Güney Kore ziyaretlerinde, Kuzey Kore'nin nükleer programının başlıca gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Başkan Biden, Kuzey Kore politikasına yönelik değerlendirmesinin gelecek ay açıklanması bekleniyor.

ABD, ASYA ÜLKELERİYLE 'YENİ BİR SAYFA' AÇIYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin Uzakdoğu'daki ortaklarıyla ilişkileri geliştirmek amacıyla çıktıkları ilk yurtdışı ziyaretin ilk durağı olan Japonya’nın başkenti Tokyo olarak belirlenmişti.

Biden yönetiminin en üst düzey diplomasi ve savunma yetkilileri, dört gün sürecek bu ilk yurtdışı seyahatinde Japonya’dan sonra Güney Kore'de de temaslarda bulunacak. Ziyaretlerin amacı, etki alanını giderek güçlendiren Çin ve suskunluğunu koruyan Kuzey Kore'ye karşı bölgede müttefiklerle olan işbirliğini pekiştirmek.

Uzmanlara göre iki bakanın öncelikler listesinde Güney ve Doğu Çin Denizleri’nde seyir özgürlüğü, yarı iletken tedarik zinciri güvenliği, Kuzey Kore’nin nükleer gücü ve Myanmar’daki askeri darbe yer alıyor.