Kuzey Kore, ikinci balistik füze denemesini Japonya denizine yaptı. Füze denemelerinin, ABD-Güney Kore-Japonya üçlüsünün gerçekleştirdiği Pasifik ziyaretlerine cevap niteliğinde olduğu düşünülüyor.

Kuzey Kore’den iki balistik füze denemesi daha

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Kore, Japonya denizi açıklarında iki balistik füze denemesi yaptı. Kore tarafından yapılan bu denemeler, Biden yönetiminin göreve gelmesinin ardından ikinci füze denemesi olarak kayıtlara geçti.

Füze denemelerinin ardından Japonya Başbakanı Yoshihida Suga, Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararları ihlal ettiğini savunurak, “En son füze fırlatılalı bir yıl olmuştu. Bu, ülkemizin ve bölgemizin barış ve güvenliğini tehdit ediyor. Aynı zamanda BM kararlarını da ihlal ediyor” ifadelerini kullandı.

Kore yönetiminden henüz füze denemeleriyle ilgili resmi bir açıklama yayımlanmadı.

Bağımsız BM yaptırım gözlemcilerine göre, Kuzey Kore, uluslararası yaptırımları ihlal ederek 2020 boyunca nükleer ve balistik füze programlarını sürdürdü ve geliştirmeye devam etti.

Denemelerle ilgili komşu ülke Güney Kore’den de yanıt gecikmedi. Güney Kore yönetimi, Seul'de acil bir Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı düzenleyerek, füze denemelerinin “endişe verici” olduğunu ve Kuzey tarafından gelebilecek herhangi bir provokasyona karşı hazırlıklı olduklarının altını çizdi.

Kuzey Kore’nin henüz füze denemelerinde kullandığı teknoloji ve füzelere ilişkin ne BM’den ne de ABD’den herhangi bir bilgi verilmezken, denemelerin ABD-Güney Kore-Japonya üçlüsünün gerçekleştirdiği Pasifik ziyaretlerine cevap niteliğinde olduğu düşünülüyor.