Kuzey Kore, sınır barajının kapaklarını açarak Güney Kore'ye habersiz su saldı

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Kore, iki ülke sınırında bulunan barajın kapaklarını Güney Kore'ye haber vermeden açtı. Son günlerde üçüncü kez meydana gelen bu olay, su seviyesini istenmeyen düzeylere yükselterek kaygıya sebep oldu.

Güney Kore ile batı sınırının 42 kilometre kuzeyinde bulunan Hwanggang Barajı sularını İmjin Nehrine boşaltıyor. Güney Kore Birleşme Bakanlığından bir yetkili, bu olayın Temmuz ayından itibaren üç kez yaşandığını ve Kuzey Kore'nin anlaşmaya aykırı bir şekilde bunu önceden haber vermediğini belirtti.

The Korea Herald'e konuşan yetkili, sınırın yakınında bulunan Pilseung Köprüsündeki su seviyesinin saat 7 itibariyle 2,99 metre olduğunu belirtti. Kuzeyin tasfiye suyunun ölçüsü olarak hizmet eden köprüdeki su seviyesi, henüz korkulacak düzeylere erişmedi.

Tek taraflı tahliye, Kuzey Kore'nin barajdan su tahliye etmeden önce Güney'i uyarması şartını hükme bağlayan 2009 anlaşmasının ihlali anlamına geliyor. Bu anlaşma, o yıl Eylül ayında Kuzey'in habersiz saldığı baraj suIarının 6 Güney Korelinin ölümüne sebep olduğu kazanın ardından imzalanmıştı.

Kore Birleşme Bakanlığı yetkilisi, “İki Kore arası ilişkiler restore edildiğinde, afet alanlarında işbirliğiyle ilerleyeceğiz. Ancak güncel soğuk politik ve askeri durum nedeniyle, doğal afet esnasında işbirliği ne yazık ki gerçekleşmiyor" diye konuştu.