Kuzey Marmara Otoyolu’nu kapatacak karar

HABER MERKEZİ

Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantı yolları için çok sayıda araziyi kamulaştıran Karayolları Genel Müdürlüğü, istimlak bedellerini ödeyemedi. Çatalca’daki bir arazinin bedeli iki uyarıya rağmen ödenmeyince kamulaştırma işlemi iptal edildi. Şimdi arazi sahiplerinin, otoyolu kapatma hakkı doğdu. Bu karar binlerce mülk sahibini ilgilendiriyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantı yollarını kapsamında kaldığı için, Çatalca Nakkaş Mahallesinde yer alan bir arazinin acele kamulaştırılması için Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, 23 Mart 2018’de, araziye acele el konmasına, mülk sahiplerine 1 milyon 245 bin 881 TL ödenmesine hükmetti. Karayolları, bu bedeli ödedi. Ardından Karayolları, aynı mahkemede, bedel tespit ve tescil davası açtı. Yapılan bilirkişi incelemesinde, taşınmaza 3 milyon 88 bin 880 TL değer biçildi. Mahkeme ilk ödenen bedel bu miktardan düşüldükten sonra farkın mülk sahiplerine ödenmesine karar verdi. Karayolları, iki kez 15’er günlük süre tanındığı halde ödeme yapmayınca açtığı tescil davası, bu yıl 25 Mart’ta reddedildi. Karayolları’nın başvurusunu inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi, 27 Haziran’da, yerel mahkemenin acele kamulaştırma kararının kaldırılmasına, ödenen 1 milyon 245 bin 881 TL’lik bedelin iadesine karar verdi.

Kamulaştırmayı iptal edilmesiyle arazinin sahiplerine ‘müdahalenin meni’ davası açarak, yola kapatma hakkı doğdu. Haber Merkezi