Kuzey Ormanları Savunması'nın Kıyıköy Rüzgar Enerji Santrali’nde kapasite artırımına gidilerek 20 adet daha rüzgar tribünü yapılmasına ilişkin gerçekleştirilen basın açıklamasında 4 aktivist gözaltına alındı. Kuzey Ormanları Svunması'ndan yapılan açıklamada, "Doğayı savunmak değil ormanları tahrip edip yağmalamak suçtur. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır" denildi

Kuzey Ormanları Savunması'nın basın açıklamasında 4 gözaltı

Kuzey Ormanları Savunması'nın Kıyıköy Rüzgar Enerji Santrali’nde kapasite artırımına gidilerek 20 adet daha rüzgar tribünü yapılmasına ilişkin gerçekleştirilen basın açıklamasında polis tarafından 4 aktivist gözaltına alındı.

Kuzey Ormanları Savunması'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Kuzey Ormanları'nın Kıyıköy mevkilerinde sürmekte olan RES kıyımına karşı basın açıklaması yapan KOS aktivisti 4 omuzdaşımız gözaltına alındı. Doğayı savunmak değil ormanları tahrip edip yağmalamak suçtur. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır" denildi.

Seda Elhan tarafından okunan açıklamada, RES’in bulunduğu yerin Kuzey Ormanlarının Istrancalar bölümünde yer aldığı, Istrancaların ise Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları içinde bulunduğu maden ve taş ocakları, RES, nükleer santral, baraj, enerji ve nakil hatları projeleri ile büyük tehdit altında yer aldığı belirtildi.

Elhan, “Kıyıköy’den Vize’ye kadar yaklaşık 30 km boyunca Kuzey Ormanlarını ve yaban hayatı dikenli tellerle ikiye bölen TürkAkım, -esasen RusAkım- isimli proje yüzünden onlarca hektar ormanını kaybeden Kıyıköy, bir yandan da Rüzgâr Enerji Santralleri nedeniyle büyük bir orman tahribatı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

"RES'LER GERİ DÖNÜLMEZ YIKIMLARA SEBEP OLUYOR"

RES’lerin ekolojik tahribatının altının çizen Elhan, “Biyoçeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken Avrupa’nın en önemli ormanlarından biri olan Kuzey Ormanlarında gerçekleştirilen RES'ler geri dönülmez yıkımlara sebep oldu" diye konuştu.

“RES'ler hiçbir şekilde sunulduğu şekliyle ‘masum projeler’ ya da ‘sadece birkaç tribün konuluyor ne olacak’ diye düşünülecek projeler değildirler” diyen Elhan “Tribünlerin çalışması ile oluşacak zararın çok öncesinde daha yapım aşamasında Santral İnşası, Enerji nakil hatları, dev direk ve pervanelerin nakliyesi için yeni açılan veya genişletilen yollar nedeniyle yüz binlerce ağaç kesilmekte, orman ekosistemi zarar görmekte, orman bütünlüğü parçalanmakta, yaban hayatı tehdit altına girmektedir" dedi.

"10 yılda 2,5 milyon haneyi aydınlattık diyen Borusan Holding’in ekolojik yıkıma ortak olarak aslında geleceğimizi karartmaktadır" ifadelerini kullanan Elhan, Borusan'a, "Yaban hayatına müdahalelerin sonucunda ortaya çıkan virüs sebebiyle milyonlarca insanın hayatını kaybettiği ve hepimizin hayatlarının altüst olduğu pandemi gerçeğinde, su krizi, gıda krizi gündeminde ormanları yok ederek, ekolojik dengeyi bozarak mı bu ülkeye değer katacaksınız? sorusunu yöneltti.