Kuzey Ren Vestfalya eyaleti ikinci tur yerel seçimlerinde Yeşiller yükselişini sürdürürken, Sosyal Demokrat ve Hristiyan Demokratlar 'karışık durumlar' içerisinde.

Kuzey Ren Vestfalya’da Yeşillerin yükselişi sürüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

13 Eylül’de Kuzey Ren Vestfalya da yapılan yerel seçimlerin ardından Pazar günü ülkenin en kalabalık eyaletinde belediye başkanlıkları için ikinci tur seçimleri yapıldı. Seçimlerde Yeşiller önemli bir başarı elde etti. Bonn şehri 2013 yılından bu yana Yeşiller Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı olan Katja Dörner tarafından yönetilecek. Katja oyların yüzde 43,7’sini alan eski CDU‘lu (Hristiyan Demokrat Parti) Belediye Başkanı Ashok Alexander Sridharan‘a karşı ikinci turda yüzde 56,3 ile galip geldi.

Junge Welt gazetesinden Von Markus Bernhardt'ın haberine göre, Yeşiller, Eyalet Başkanı Armin Laschet‘in(CDU) memleketinde de Hristiyan Demokratlara ağır bir yenilgi yaşattı. Yeşiller adayı Sibylle Keupen yüzde 67,4’lük bir oyla seçimin galibi oldu. Wuppertal şehrinde ise Yeşiller ve CDU’nun ortaklaşa desteklediği aday Uwe Schneidewind, SPD(Sosyal Demokrat Parti) adayı eski Belediye Başkanı Andreas Mucke’ye karşı zaferle ayrıldı. Köln’de yine Yeşiller ve CDU’nun desteklediği Belediye Başkanı Henriette Reker SPD’li rakibi Andreas Kossiski ye karşı oyların yüzde 59,3’ünü alarak pozisyonunu korumayı başardı.

‘TARİHİ BİR AN’

Yeşillerin bölgede elde ettiği başarılı seçim sonuçları için Eyalet Başkanları Neubaur ve Banaszak, “Yeşiller şu anda en az 13 şehir ve belediyeye liderlik ediyor” yorumunda bulundular. Federal Eş Başkan Baerbock ise Rheische Post’a verdiği demeçler sonucu, “Tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

Sosyal Demokratlar seçmenler arasında güven kaybetmeye devam ederken, eski kaleleri Dortmund şehrini Belediye Başkanı Lord ile yüzde 51 oy alarak korumayı başardılar.

SPD’li Thomas Geisel ise eyalet başkenti Düsseldorf da ki koltuğunu CDU’lu Stephan Keller‘e devretmek zorunda kaldı. SPD Federal Eyalet Başkanı Norbert Walter Borjans Rheinische Post’a verdiği demeçte, “Dortmund’u koruyor olmamız önemli fakat Wuppertal ve Düsseldorf sonuçları acı verici” dedi. Parti tabanını yaklaşan genel seçimlerde Yeşiller ve CDU arasında ezilme korkusu sardığı da yapılan değerlendirmeler arasında.

Norbert Röttgen şimdi merkez olma mücadelesinin Yeşiller ve CDU arasında süreceğini belirtirken, „ “Bu sonuçlar genel seçim için öğretici olmalı, zira Yeşiller ile kesişen bir partiyiz” dedi.

SPD TAMAMEN YENİLDİ Mİ?

Ancak SPD’nin tamamen yenilgiye uğradığını söylemek zor. Örneğin Marc Herter ile Hamm şehrinde belediyeyi CDU’nun elinden almayı, Mönchengladbach’da Felix Heinrichs ile oyların yüzde 74’ünü alarak seçimden galibiyetler çıkarabildiler.

Kuzey Ren Vestfalya seçimlerinden federal düzeyde sonuçlar çıkarmak pek doğru olmayabilir. Ancak yalnız en kalabalık eyalette değil, ülke genelinde de ibrenin Yeşil ve siyahları (CDU) işaret ettiği söylenebilir.