Suriye’nin kuzeyindeki petrolleri çıkarmak için SDG ile anlaşan ABD’li Delta Crescent Energy LLC şirketinin kurucularının, ABD’li eski diplomatlar ve bir özel kuvvetler askeri olduğu ortaya çıktı. Bölgeden çıkarılacak olan ham petrolün Kuzey Irak ve Türkiye üzerinden pazara sunulması planlanıyor.

Kuzey Suriye’deki petrol sahalarını işletecek olan şirketin kurucuları ABD’li eski diplomatlar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz günlerde ABD’li Delta Crescent Energy LLC şirketi, kuzey Suriye’deki güçlerle bölgedeki petrolün çıkarılması ve satılması konusunda anlaşma imzaladı.

Politico’da yer alan habere göre anlaşma, ABD Başkanı Donald Trump’ın petrolü korumak için ABD askerlerini bölgede bırakacağını açıklamasından aylar sonra geldi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “Suriye halkının petrolünü çalıyorlar” dediği ABD’li şirketin kurucularının arasında ABD’li eski askeri ve diplomatik yetkililer bulunuyor.

2019 Şubat ayında kurulan Delta Crescent Energy LLC şirketinin kurucularının arasında ABD eski Danimarka Büyükelçisi James Cain, ABD’nin özel kuvvetlerine bağlı eski asker olan James Reese ve İngiltere merkezli GulfSands Petroleum şirketini eski yöneticisi John P. Dorrier Jr. bulunuyor.

2019 Şubat’ında kurulan şirket bir yıldan fazladır SDG yöneticileriyle görüşme halinde ancak şirket işletme lisansını Nisan ayında alabildi. Yapılan anlaşmaya göre, çıkarılan petrolün bir kısmı bölge için rafine edilip kullanılacak, diğer bir kısmı ise Kuze Irak ve Türkiye üzerinden ihraç edilecek.

Eski Büyükelci Cain, “Buradaki amaç petrol üretimini iç savaş ve kısıtlamalardan önceki seviyelere çıkarmak. Bizim amacımız Dışişleri Bakanlığı’nı onaylanma kaygısı olmadan bilgilendirmek, ama bunun Amerikan politikasının çıkarlarına uygun olup olmadığını bilmek istemek. Kimse bize hayır demedi” açıklamasında bulundu.

Pompeo, yönetimin anlaşmayı onayladığını ve petrol sahalarını modernize etmeyi amaçladığını söyledi. Pompeo ayrıca, “Anlaşma beklediğimizden daha uzun sürdü ve şimdi uygulamadayız” diye ekledi.