Sağlık Bakanlığı’nın çocuklar için önerdiği ve yurttaş için hayal haline gelen beslenme listesini gören yurttaştan tepki geldi. Asgari ücrete eş değer listeyi gören veliler “Bizimle dalga geçiyorlar” dedi. Bakan Kurum, önce kiralık ev bulamayan öğrencilere ‘ev alın’ tavsiyesinde bulundu, sonra asgari ücretliye ev satın alabileceğine dair hayaller sattı. Yurttaş ise temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını Bakan Murat Kurum’a hatırlattı.

Kuzeyli bakanlar konuştu
Yurttaş yağmur çamur demeden ucuz ekmek sırasında saatlerce beklemişti. (ANKA)

Politika Servisi

DALGA GEÇER GİBİ BİR BESLENME PROGRAMI

Sağlık Bakanlığı, okullar açılmadan ailelere beslenme listesi hazırladı. Listeyi basın açıklamasıyla duyuran Sağlık Bakanlığı çocukların gelişmesinde beslenmenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamayı da unutmadı.

Sağlık Bakanlığı okul çağı çocuklarında sağlıklı ve dengeli beslenmenin, büyüme ve gelişimin yanında okul başarısı, algılama, dikkat ve bilişsel yeteneklerin artmasında da etkili olduğu tespitini de yaptı.

Günde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketilmeli. Çocuklar 4-6 yaş grubunda günlük 2,5, 7-18 yaş grubunda ise 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketilmesi öneriliyor. Süt, yoğurt, kefir ve ayranda bir kupa (ortalama 200-240 mililitre), beyaz peynirde 3 parmak kalınlığı (2 kibrit kutusu), kaşar peynirde ise 2 parmak kalınlığı bir porsiyona denk geliyor.

Çocukluk dönemi beslenmesinde ayrıca, protein kalitesi yüksek olduğu için her gün bir adet yumurta tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubunda, et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler yer alıyor.

kuzeyli-bakanlar-konustu-1062175-1.

SEBZE VE MEYVEDE ÇEŞİTLİLİK ŞART

Sağlık Bakanlığı ailelere meyve ve sebze konusunda da uyarılarda bulunmayı ihmal etmedi. Özelikle sebze ve meyvelerin renklendirilmesinin, çeşitlendirilmesinin çok önemli olduğu defaatla ifade edildi. Bu nedenle her gün havuç, patates gibi koyu sarı renkli, ıspanak, marul, kıvırcık, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı, bezelye gibi nişastalı sebzelere beslenmede dengeli şekilde yer verilmesi gerekiyor. Meyvelerde ise turunçgiller, çilek, karadut gibi üzümsü meyveler ve diğer üzümler C vitamini ile çeşitli antioksidanlardan, elma, muz, kayısı gibi meyveler ise potasyumdan zengin özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Fahrettin KocaFahrettin Koca

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan listede 4-6 yaş grubunun günde 2 porsiyon sebze, 1,5-2 porsiyon meyve, 7-10 yaş grubunun 2,5 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve, 11-14 yaş grubunun 2,5-3 porsiyon sebze, 2-2,5 porsiyon meyve, 15-18 yaş grubunun ise 3,5 porsiyon sebze, 2,5 porsiyon meyve tüketmesi öneriliyor.

BAKAN HALKLA DALGA GEÇİYOR

Anadolu Ajansı tarafından servis edilen açıklamadan sonra başta sosyal medya olmak üzere farklı birçok mecradan binlerce yurttaş habere tepki gösterdi. Bakanlığın açıkladığı listeye bakan yurttaşlar önerileri alt limitte gerçekleştirseler bile sadece 2 çocuğu aylık beslenmesi asgari ücrete eş değer geliyor. Sosyal medyadan birçok yurttaş “AKP’li bakanlık çalışanlarının oturdukları sırça köşklerden her şey farklı gözüküyor” diyerek tepki gösterdi.

kuzeyli-bakanlar-konustu-1062178-1.

***

SARAY’IN SEKRETERLERİ GERÇEKLERDEN UZAK

Ülkenin gerçeklerinden iyice uzaklaşan Saray ve Saray’ın Bakanları, verdikleri ‘müjdelerle’ adeta yurttaşla dalga geçmeye başladı. Bakan Kurum önce öğrencilere ev almalarına yönelik ‘tavsiyede’ bulundu, ardından asgari ücretli yurttaşa maaşlarıyla ev alabileceklerinin hayalini satmaya kalkıştı. Türkiye'de genç işsizlik oranı yüzde 20,4, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise 23 bin TL’ye dayanarak yaşamanın bile lüks olduğu AKP döneminde bu tür tavsiye ve müjdeler yurttaşı çileden çıkardı.

TOKİ’DEN EV SATIN ALIN

Artan kiralar, barınma sorunu ve yüksek enflasyonu görmezden gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı videoda kiralık ev bulamayan öğrencilerin TOKİ’den ev almasını tavsiye etti. Bakan Kurum'un paylaştığı videoda bir öğrenci; üniversitede okurken TOKİ ile ev aldığı ve bunun planlamayla alakalı olduğu, kira vereceğine TOKİ sayesinde kira bedeline ev sahibi olduğunu anlatıyor.

Üniversitelere yerleşmesine rağmen yüzlerce öğrencinin geçim sıkıntısından dolayı eğitimine devam edemediği bu dönemde, şuursuzca yapılan bu paylaşım birçok kişinin de tepkisini çekti. Öğrenciler, videoya yanıt olarak KYK kredileriyle temel ihtiyaçlarını bile sağlayamadıklarını anlatarak cevap verdi.

‘EKMEK YOKSA PASTA YESİNLER’ VAKASI

Bakan Kurum’un paylaştığı videonun ardından ilk tepki CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’den geldi. Videoya ilişkin açıklama yapan Gökçen, “Gençlerin yurt bulamadığı, bin bir gayretle kiralık ev aradığı, ev bulamayıp okula gelememekten korktuğu bir dönemde ben de merak edip izledim. İktidarın şu konuda hakkını teslim etmek lazım, her zaman daha da kötü bir sürprizle karşımıza çıkabiliyorlar” dedi.

Murat KurumMurat Kurum

Bakanlığın öğrencilere, “Kiralık ev bulamıyorsanız evi satın alın” dediğinin altını çizen Gökçen, “Bu tam bir ‘ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler’ vakasıdır. Gençlerin otobüs bileti bulamadığı için memleketinde ailesini göremediği, dışarı çıkıp arkadaşlarıyla içeceği bir kahvenin bile hesabını yapmak zorunda olduğu, günde üç öğün yemenin lüks sayıldığı bir dönemde aklımızla alay ediyorlar” ifadelerini kullandı.

ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR

Bakan Kurum, öğrencilere ‘TOKİ’den ev alın’ tavsiyesinin ardından dar gelirli kesimlere de ev alabileceklerine yönelik ‘müjde’ verdi.

'Yüz Yüze Gönül Gönüle Aksaray' adlı programı kapsamında konuşan Kurum, "Yeni sosyal konutlarımızı 81 ilimizde ve ilçelerimizde vatandaşlarımıza kazandırıyor olacağız. Gençlerimiz, emeklilerimiz, şehit ve gazi ailelerimiz, asgari ücretli vatandaşlarımız aldıkları maaşla ev alabilecekler" dedi. Yüzde 80,21 ile son 24 yılın zirvesine tırmanan enflasyonun hesaba katılamdan, insanların ev kiralarını ödemekte dahi zorlandığını görmezden gelircesine yapılan bu açıklama AKP’nin ülkenin gerçeklerinden ne kadar uzaklaştığını bir kez daha gösterdi.