Kuzguncuk’un da kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Alınan karardan vazgeçilmesini isteyen Kuzguncuk halkı, “Para pul istemiyoruz. Biz komşularımızla zaten zenginiz” ifadelerini kullandı

Kuzguncuk halkından kentsel dönüşüme tepki: Dönüşüm değil tapu istiyoruz!

Çağrı Konca - Yağmur Öztürk

İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk mahallesi de kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. 89 bin metrekarelik Boğaziçi etkilenme alanında kalan parsellerdeki kentsel dönüşüm projesi ve uygulama çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülecek. İstanbul Boğazı’nda yer alan Üsküdar’da bulunan 16 mahalle için alınan kentsel dönüşüm kararı uygulama aşamasına geldi. 16 mahalleden biri olan Kuzguncuk mahallesi’nin bir kısmı da İBB tarafından “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilan edildi. Karar 13 Temmuz 2018 tarihli İBB Meclis oturumunda oyçokluğu ile alındı.

Dar gelirliler için toplu konut yapmayı ve depreme dayanıksız yapıları yenilemeyi hedefleyen kentsel dönüşüm projesi, daha çok değeri yüksek yerlere girmesi ve yurttaşları mağdur etmesiyle gündeme geliyor. Tarihi ve kültürel yapının bozulacağından endişe duyan halk, kentsel dönüşümü desteklemiyor.

‘Mahallenin tarihi yapısı bozulacak’
30 yıldır Kuzguncuk’ta çay ocağı işleten esnaf Murat Ardahan, Kuzguncuk’ta kimsenin kentsel dönüşümü desteklemeyeceğini belirtti. “Bu kentsel değil, rantsal dönüşüm” diyen Ardahan, kentsel dönüşümün mahallenin tarihi yapısını bozacağını söyledi. Moda’da yaşayan emekli öğretmen Emine Sertlek da sık sık Kuzguncuk’a geldiğini söyledi ve buranın çok başka bir havasının olduğunu, kentsel dönüşüm istemediğini belirtti.

‘İnsanlar dönüşüm istemiyor’
Kuzguncuk mahalle muhtarı Ali Rıza Kaptan ise, kentsel dönüşüm projesinin mahallenin yukarısında kalan bir parseli kapsadığını, aşağıdaki tarihi binalara hiçbir şey olmayacağını ifade etti. Kaptan, “Ama yine de 547. adada 23. parselde yapılması planlanan projeyi de desteklemek konusunda çekimserim. Oradaki insanlar da kentsel dönüşüme razı değil, tapularını almak istiyorlar. Kentsel dönüşüm denince insanın aklına korku geliyor. Bir güvensizlik var. Ama oradaki yapılaşma da doğru değil” dedi.

kuzguncuk-halkindan-kentsel-donusume-tepki-donusum-degil-tapu-istiyoruz-488394-1.

Kuzguncuk mahallesinin yukarı tarafında kalan ve kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgede yaşayan halk da, projeyi kesinlikle desteklemediklerini ve imza atmayacaklarını aktardı. Yaşadığı mahalleden memnun olan ve mahallesinde bir değişim istemeyen bölge sakinleri, birliklerini devam ettirebilmek için kurdukları dernek aracılığıyla karara karşı direniyor.

‘Riskli alan kararı bir bahane’
Kuzguncuk-İcadiye Mahalleleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Kurucusu Atilla Yılmaz, BirGün’e yaptığı açıklamada derneği ortak hareket edebilmek için, evlerinden kovulmamak için 2017 yılında kurduklarını söyledi. Yılmaz, “Biz birlik olduğumuz sürece ve o imzayı vermediğimiz sürece kimse burada bir şey yapamaz. Biz bu kentsel dönüşümü istemiyoruz. Biz böyle yaşamaktan mutluyuz. Bizim gibi aileler apartmanda yapamaz. Bu ev bizim. Bahçesiyle, kedilerle, parkla, komşularla…” diye konuştu.

Yılmaz, bölgenin riskli alan ilan edilmesine de tepki göstererek, “Bu bir bahane. Depremse depreme dayanıksız dolgu alanları var, git orada yap. Biz bunu yutmuyoruz. Bu bir rant. Burası çok merkezi ve değeri yüksek bir yer. Evlerin çoğu tek ya da iki katlı. Depreme dayanıksız diye bir durum söz konusu değil” dedi.

‘Tek istediğimiz tapumuz’
55 yıldır burada yaşadıklarını belirten Yılmaz, 1984’ten beri tapu tahsis belgeleri olmasına rağmen tapularının verilmediğini de kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediyelerle tapu üzerine bir sürü görüşmemiz oldu. Baktık ki hiçbir şey elde edemiyoruz. Belediye hep ‘Tapuyu vereceğiz’ diyor, hep vaatler var ama hiç somut adım atılmadı. Bize artık inandırıcı gelmiyor. Tapu tahsis belgemiz var, ama tapumuz yok. Haklarımızı biliyoruz. Biz para pul istemiyoruz. Zengin olmak istemiyoruz. Biz komşumuzla, ailemizle ve mahallemizle zenginiz zaten. Burada 180 hane var. Lütfen bizi rahat bıraksınlar. Biz burada bu şekilde yaşamaktan mutluyuz memnunuz. Sadece bir şey istiyoruz; o da kanuni hakkımız olan tapularımız.”