Erdoğan'ın depremzedelerin konaklayacağını söylediği KYK yurtları kapı duvar. İstanbul'da yalnızca bir KYK yurdu depremzedelere tahsis edilmiş. Bu durum 'üniversiteler neden kapatıldı?' sorusunu akla getiriyor.

KYK yurtları boş, öğrenciler evde
Çemberlitaş Öğrenci Yurdu da boş olan yurtlar arasında. (Fotoğraf: BirGün)

Asena TUNCA

Türkiye'yi acıya boğan Maraş merkezli depremlerin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye genelindeki tüm KYK yurtlarının depremzedelere tahsis edileceğini açıkladı. Yüz binlerce üniversite öğrencisinin mağdur olmasına neden olan kararın ardından öğrenciler uzaktan eğitime geçti. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre toplam 24 bin 651 öğrenci kapasiteli 21 devlet yurdu bulunan İstanbul'da sadece Büyükçekmece KYK Yurdu'nun kapıları depremzedelere açılmış.


İstanbul'daki 5 bloktan oluşan 3000 kişi kapasiteli Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu başta olmak üzere Vezneciler ile Çemberlitaş kız öğrenci yurtları ve sınırlı sayıda daha önce de KYK yurdunda kalan depremzede öğrenciye kapısı açılan Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu'nda AKP'li Erdoğan'ın sözlerinin gerçekleşmediği ortaya çıktı. BirGün'ün konuştuğu yurt güvenlik görevlileri "İstanbul'da yalnızca Büyükçekmece KYK Yurdu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait yurtlarda depremzedeler kalıyor. Bu yurtlar kapalı" dedi.

YURTLAR KAPI DUVAR

Erdoğan'ın açıklamasının ardından eğitimi aksayan, barınma sorunu yaşayan ve mağdur edilen yüz binlerce üniversite öğrencisinin yanısıra deprem bölgesindeki yurttaşların mağduriyetinin de karşılanmadığı "üniversitelerin yaza kadar çevrimiçi eğitime geçirilmesi" kararı hakkında konuşan İstanbul Üniversitesi öğrencileri yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Ders çalıştığımızı hissetmek için kütüphaneye geliyoruz. Civardaki tüm yurtlar kapatıldı. Yurtlar kapı duvar. Girip çıkan biri yok. Depremzedelere tahsis edileceği söylenmişti. Biz bir tane bile depremzede görmedik. Yurtta kalan arkadaşlarımız evlerine döndü. Birçok arkadaşımız kiralardan dolayı evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Keşke depremzedelere verilseydi. Hepimize yaşatılanlar çok üzücü. Herkesi mağdur ediyorlar."

"OKULLARI DERHAL AÇIN"

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da geçen günlerde Twitter hesabı üzerinden İstanbul'a ait paylaştığı görüntülerde üniversite öğrencilerinin mağduriyetine dikkat çekti. Karabat, depremzedelerin yerleştirilmesi için öğrencilerin çıkarıldığı bir yurtta depremzedenin bulunmadığını ve okulların acilen açılması gerektiğini vurguladı. Özgür Karabat paylaşımında, "Depremzedelerin yerleştirilmesi için öğrencilerin çıkarıldığı yurtlarda depremzede yok. Alelacele ve hesapsızca alınan kararlarla hem öğrenciler mağdur edildi hem yurtlar boş kaldı. Okulları derhal açın" dedi.