“DağIar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir, barıştır” der Türk edebiyatının büyük ustası Haydar Ergülen. Savaşın gündemde olduğu bugünlerde hatırlamakta fayda var.

Dönelim futbola, İngiltere’nin, son 30 yılın en büyük kasırgası sonrası ülke genelinde uğradığı hasarla uğraştığı zamanlarda, şubat ayının sonlarında Premier Lig’de ilk dört için mücadele eden iki takım Emirates Stadı’nda karşı karşıya. Her ne kadar rakibi şubat başında deplasmanda mağlup etmiş olsa da Arsenal’in Wolverhampton Wanderers’a karşı evinde şansı tutmuyor, 11 yıl önce 2-0’lık galibiyetten bu yana, Wolves’a karşı üç beraberlik dahil olmak üzere dört Premier Lig maçında galibiyetsiz kaldılar. Wolves 2018’de Premier Lig’e döndüğünden beri, ligde rakibine karşı oynadığı yedi maçın üçünü kazanırken iki beraberlik aldı. Sarı siyahlılar sezonun deplasman krallarından, Arsenal karşısında kazandıkları takdirde arka arkaya beş deplasmandan kayıpsız dönmüş olacaklar. 2019-20 sezonunda ligde yedi deplasman galibiyeti onlar adına kulüp rekoruydu, bu sezon o rekoru kırmaya yakınlar. Arsenal’in yükselişi sürüyor, eylülden bu maça kadar ligde kazandıkları 13 maçla en fazla maç kazanan Manchester City ve Liverpool’un arkasında 3. sıradalar. Takımın yükseleni Bukayo Saka, son altı lig maçında beş golü bulunuyor…

***

Ev sahibi Arsenal 4-2-3-1 dizilişinde, ileri uçta Lacazette’in arkasında Saka, Odegaard, Martinelli üçlüsü. Savunmanın önünde Partey ve Xhaka. Misafir Wolves 3-4-3 dizilişinde, ileri uçta Hee-Chan, Jiménez, Podence üçlüsü arkalarında Semedo, Neves, Moutinho, Ait-Nouri. 5’te ilk kornerinde Neves’in asistinde Saiss ile golü buluyor misafir takım ama VAR incelemesi neticesinde geçersiz, pozisyon ofsayt. Beş dakika sonra golü buluyorlar, Arsenal savunmasında Gabriel’in kısa düşen pasında Hee-Chan kaleci Ramsdale’i geçerek sol çaprazdan topu ağlara gönderiyor. Pozisyonda kalecisine ‘kör pas’ veren Gabriel hatalı. İlk 20 dakikada Arsenal topa yüzde 54 oranında sahip, ancak Wolves’un savunma organizasyonunun kalitesi ve önde baskısı sonucu pozisyon üretemiyor kırmızılı takım. Maçın ilk sarı kartı 38’de Arsenal’de Saka’ya. Devrenin bitimine yakın Martinelli’nin yakın mesafeden aşırtma vuruşunda gole izin vermiyor Wolves kalesinde Jose, Arsenal topa yüzde 55 oranında sahip olduğu, rakip kaleyi 10 kez yokladığı devreyi tek golle geride kapatıyor.

***

2. devrenin başında takımlar aynı kadrolarla sahada. 47’de 2. gole yaklaşıyor Wolves, Podence’ın savunma arkasına enfes pasında Hee-Chan’ın Ramsdale ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda sağ çaprazdan vuruşu az farkla dışarda. Sağ kanatta 10 numaralı Podence takımın göze batan oyuncusu. 50’de önce Saka, sonrasında Partey’nin vuruşlarıyla rakip kaleyi deniyor Arsenal ancak savunmada iyi kapanıyor Wolves. Ligde ilk golü buldukları son 45 maçta yenilmediklerini, bu maçların 39’unu kazandıklarını hatırlatalım. 55’ten sonra taraftarının desteğiyle baskıyı artırıyor Arteta’nın takımı, 58’de Lacazette’in ceza sahasında dönerek vuruşu isabetsiz, o dakikaya kadar gol vuruşlarında yetersiz 9 numara.

***

61’de Wolves’da sakatlanan Semedo’nun yerine Jonny sahada. 65’te Lacazette ile kullandığı serbest vuruştan yararlanamıyor Arsenal, maçta tempo düşüyor. 68’de Arsenal’de Martinelli yerini Pepe’ye bırakıyor. Sonrasında baskıyı artıyorlar, 72’de Wolves’da Hee-Chan’ın yerine Neto oyunda. 76’da savunmadan Cedric’i çıkartıp ileri uca Nketiah’ı sürüyor Arteta, Arsenal 3-4-3’e dönüyor ve 82’de aradığı golü buluyor, Nketiah’ın sağdan getirdiği topta dönerek gol vuruşunu yapıyor Pepe, Emirates tribünleri yıkılıyor. 86’da maçın muhtemel en net pozisyonunda Ait-Nouri’nin soldan getirip “al da at” pasında isabetsiz vuruyor Neto, hocaları Bruno Lage kaçan fırsata hayıflanıyor. Uzatma dakikalarında Arsenal’de sakatlanan Tierny’nin yerini Tavares alıyor. 6 dakika uzatılan maçın kırılma anı 93’te geliyor, Lacazette’nin sağdan ceza sahasına inip çaprazdan vurduğu top kaleci Jose’nin eline çarpıp ağlara gidiyor. O golle 59.888 taraftarın şahitliğinde 2-1’lik skorla üç puanı kapıp 5. sıraya yükseliyor Arsenal, Wolves uzun zamandan sonra ilk kez öne geçtiği maçtan eli boş ayrılıyor. Maçın adamı Alexandre Lacazette…