SYRIZA'dan ayrılarak Halk Birliği Partisini kuran Lafazanis; "Tek adam diktatörlüğüne karşı güçlerinizi birleştirdiğinizi görüyoruz. Teokratik bir düzen inşa edilmemesi için verdiğiniz mücadeleyi destekliyoruz”

Lafazanis'ten BirGün'e ziyaret: Mücadelenizi destekliyoruz

EMEP’in davetiyle İstanbul’a gelen Yunanistan eski Kalkınma, Enerji ve Ulaştırma Bakanı Halk Birliği Partisi Başkanı Panagiotis Lafazanis gerçekleştirdiği bir dizi görüşme kapsamında BirGün gazetesini de ziyaret etti. Yayın Kurulu Üyelerimiz Barış İnce, İbrahim Varlı, Berkant Gültekin, Sorumlu Müdür Can Uğur, yazarımız Mustafa Kemal Erdemol ve Haziran İstanbul Yürütmesi’nden ÖDP İl Başkanı Deniz Demirdöğen’den Haziran Hareketi ve BirGün hakkında bilgi alan Lafazanis, “Mücadelenizi yakından izliyoruz. Solda yer alanların, tek adam diktatörlüğüne karşı güçlerini birleştirdiğini görüyoruz. Sizinle dayanışa içindeyiz. Demokrasi için, halklara saygı gösterilmesi için, teokratik bir düzen inşa edilmemesi için verdiğiniz mücadeleyi destekliyoruz” dedi.

lafazanis-ten-birgun-e-ziyaret-mucadelenizi-destekliyoruz-219551-1.

SYRIZA’dan geçen yıl ayrılan sol kanat milletvekillerinin kurduğu Halk Birliği’nin liderliğini yapan Lafazakis özetle şunları söyledi:

YUNANİSTAN’DA DA DEMOKRASİ YOK
Maalesef Yunanistan’da da demokrasi yok. AB demokrasiyi güvence altına almıyor, çünkü AB de antidemokratik bir yönelim gösteriyor. Yunanistan bir sömürge ülke durumunda, ekonomik işgal altında. Ülke siyasetinin IMF, Dünya Bankası yönetiyor. İşsizlik yüksek düzeyde, maaşlar düşük. Çipras dördüncü Troyka anlaşmasını imzaladı, bu nedenle AB içinde de dışında da sizinle mücadelemiz ortaktır.

Türkiye ve Yunanistan’da ilerici güçler demokrasi mücadelesinde ortak olmalıdırlar. Türkiye halkı le Yunanistan halkı arasında derin farklar yok. Biz Türk-Yunan dostluğuna inanıyoruz, uluslararası hukukla da bunun sağlamlaştırılmasını savunuyoruz. Demokrasi bu dostluğumuzu daha da pekiştirecek.

SYRIZA’DAN NEDEN AYRILDIK?
SYRIZA hükümeti 3. Troyka anlaşmasını imzaladığında biz partiden ayrıldık. Çipras vaatlerini tutmadı. Troyka ile diğer hükümetlerin yaptığı gibi anlaşmalar yaptı. Biz mecliste buna hayır dedik ve partiden ayrılıp Halk Birliği Partisi’ni kurduk.

TÜRK ASKERLERİNİN İADESİ
Yunanistan’a sığınan ve darbeci olduğu söylenen askerlerin Türkiye’ye iadesine karşıyız. Darbeyi desteklediğimizden değil, Türkiye’de adil bir yargılama olanağının olmayışından, işkence uygulamalarından ve idamın geri getirilmesi çabalarından ötürü karşıyız.

YUNANİSTAN’DA SOL
Yaptığımız eylemler istediğimiz büyüklükte olmuyor, çünkü halkta SYRIZA’dan ötürü bir hayal kırıklığı var. Çünkü tüm hükümetler halkı kandırdı. AB dışında kalırsak ülkede kaos olur diye de inandırıldı halk. Bu tabii ki büyük bir yalan.

MÜLTECİLER KONUSU
Mülteciler konusunda AB hukuku uygulanmalıdır, ama Yunanistan’da da diğer AB ülkelerinde de uygulanmıyor bu. Tüm sınırları kapatmış durumdalar. Yunanistan’da kuzey sınırlarını kapattı, bunu kabul etmiyoruz ve hukuka aykırı buluyoruz. Aşırı milliyetçi, yabancı düşmanı kesimler oluştu AB ülkeleri içinde. Yunanistan’da mülteci göçü aşırı sağı güçlendirdi. Bugün faşistle mecliste üçüncü büyük parti durumundalar. (Altın Şafak)
Bu elbette büyük bir tehlike bizim için. Sol ve demokratik güçler de elbette mevcut. Troykaya ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele veriyoruz.