Alevi örgütlerinin çağrısıyla laiklik ve demokrasi talebiyle bir araya gelen binlerce yurttaş, okullarda din eğitiminin yaygınlaştırılmak istenmesine tepki gösterdi. Aleviler, “Eşitlik ve laik ülke istiyoruz” dedi.

Laik bir ülkede yaşamak istiyoruz

HABER MERKEZİ

Zorunlu din dersine karşı laiklik ve demokrasi talebiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Dersim ve pek çok kentte bir araya gelen binlerce yurttaş, “Eşit yurttaşlık temelinde, demokratik ve laik bir ülke istiyoruz” dedi. Aleviler, cemevlerinin ibadethane sayılmasını istedi.


Alevi örgütlerinin çağrısıyla ‘Demokrasi ve Laiklik Buluşması’ için İstanbul Kadıköy’deki Rıhtım Meydanı’nda bir araya gelen binler, eşit yurttaşlık talep etti. Yurttaşlar, 20’nci Milli Eğitim Şûrası’yla 4-6 yaş grubundaki çocuklar için alınan din eğitimi tavsiye kararına tepki gösterdi. 20. Milli Eğitim Şurası’nda alınan din eğitimi kararına karşı Aleviler öncülüğünde başlatılan kampanyanın yürütücüleri adına ortak basın açıklamasını ise gazeteci Nilgün Mete, Alevi Bektaşi Federasyonu’ndan Dilek Güneş ile Ezgi Gürel okudu. Açıklamada iktidara, “İktidara sesleniyoruz: Çocuklara din dersi dayatamazsınız! Alevi çocuklarına hiç dayatamazsınız! Ciddiye alınamaz nitelikteki bir ‘tavsiye’ye dayandırılan bu karar, kesinlikle kabul etmiyoruz!” diye seslenildi.

MİLYONLAR AÇLIĞA MAHKÛM EDİLDİ

Ekonominin, siyasetin, demokrasinin krizde olduğuna dikkat çekilen açıklamada; eğitimde, sağlıkta ve hukukta çöküş olduğuna dikkat çekildi. Geçinemeyen milyonlarca kişinin ekmek, adalet ve özgürlük istediği ifade edile açıklamada, “AKP-MHP İktidarı, sorumlusu olduğu siyasal ve ekonomik krizin bedelini topluma fatura ediyor. Her geçen gün daha da derinleşen krizler cenderesinden çıkış için, bu gidişata hayır diyen tüm kesimlere karşı zam, zulüm, baskı, şiddet politikalarıyla güç göstererek, tehdit ederek, zor kullanarak, daha fazla iktidarda kalmaya, faşist bir rejimi tahkim etmeye çalışıyor” denildi.

Emekçilerin haklarının gasp edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İşçi ve emekçiler hakları gasp edilip güvencesizleştiriliyor. İnsanlarımız donarak ölüyor. Gençlerimiz intihara itiliyor. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede geri çekilerek erkek şiddetinin önü açılıyor. Çocuklar istismara maruz bırakılıyor. Darbe sonrası kurulan sağ iktidarlar; tekçi, asimilasyoncu, inkârcı, cinsiyetçi eğitim sistemi inşa edip bunun üzerinden yükseldiler. Yine tarikatçı vakıfların isteğiyle seçmeli dersler adı altında 4 tane daha dinsel içerikli ders, müfredatta zorunlu hale getirildi. Hükümet bununla da yetinmedi! Milli Eğitim Şûra Toplantısı’nda 4-6 yaşındaki anaokulu çocuklarına da din dersi verilmesi tavsiye edildi. Biz biliyoruz ki, karşı çıkmazsak bu sadece tavsiye karar olarak kalmayıp, 3 Mart’ta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kesinleşmiş olarak karşımıza çıkacak. Burada din eğitiminden kastedilen, ebeveynlerin inancına bakmadan belli bir din anlayışının kavram ve ritüellerinin çocuklarımıza dayatılmasıdır. Alınan bu karar, ‘Çocuğun Üstün Yararı’ ilkesine aykırı olduğu gibi, başta Aleviler olmak üzere farklı inançta veya dini inancı olmayan milyonlarca insanın çocuklarının asimilasyonunu hedefleyen, aynı zamanda pedagojik anlamda da çocuğun sağlıklı gelişimine ket vuran bir karardır.”

Konuşmaların ardından çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekildi. Etkinlik sonrası dağılan kitlenin arasından bulunan 3 genç “örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

ÖĞRENCİLER TARİKATLARA TESLİM

Adana’da ise İnönü Parkı’nda buluşan yurttaşlar adına konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şube Başkanı Sevim Alkan, yoksul öğrenciler, tarikat yapılanmalarının içinde kültürel ve inançsal olarak eritilmeye çalışıldığından, barınma sorunu acil olarak çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu.
İzmir Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen yurttaşlar da ‘Zorunlu Din Dersi Kaldırılsın’ pankartı açtı. Narlıdere Cemevi Başkanı Mustafa Aslan, demokrasiyi, laikliği, özgürlüğü, adalet ve eşitliği isteyenler olarak ülkenin dört bir yanında meydanlarda olduklarını vurguladı.