Birleşik Haziran Hareketi tarafından 2015 yılında düzenlenen laik ve bilimsel eğitim boykotunda gözaltına alınan 81 kişiye 5’er ay hapis cezası verildi

Laik ve bilimsel eğitim boykotuna hapis cezası

AYCAN KARADAĞ

Birleşik Haziran Hareketi tarafından 2015 yılında düzenlenen laik ve bilimsel eğitim boykotunda gözaltına alınanlara hapis cezası verildi.

Birleşik Haziran Hareketi öncülüğünde, KESK, Eğitim Sen ve STK'lerin de desteklediği 13 Şubat 2015 tarihinde Türkiye genelinde laik ve bilimsel eğitim için boykot düzenlenmişti. Tüm Türkiye'de eylemler yapılırken İzmir'deki eyleme polis sert bir şekilde müdahale etmiş ve 90 kişiyi gözaltına almıştı.

İzmir 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 15’inci duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, 81 kişiye 5’er ay hapis cezası verdi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRIDIR

Davanın avukatlarından olan avukat Semih Taşcan, bu kararın ifade özgürlüğüne saldırı olduğunu belirterek, "13 Şubat 2015 tarihinde Birleşik Haziran Hareketi öncülüğünde laik ve bilimsel eğitim için boykot düzenlenmişti. Bu boykot kapsamında tüm Türkiye'de eğitim boykotu ve basın açıklamaları yapıldı. Ancak o tarihte sadece İzmir'de polisin çok sert bir müdahalesi oldu ve 90 kişi gözaltına alındı. Aynı tarihte Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi olan Onur Kılıç, televizyona çıkıp boykot hakkında açıklama yapacaktı. Ancak o günün sabahında TEM tarafından evi basılarak gözaltına alındı ve tutuklandı. 91 kişinin yargılandığı davada orada olmadığını söyleyenler dışında toplam 81 kişi hakkında ceza verildi. Cezaların gerekçesi henüz açıklanmadı. Eyleme katılanların AYM'nin tanımış olduğu ifade özgürlüğünü kullandıklarını, yargılamayı yapan mahkemenin ise bu ifade özgürlüğünü kullanma hakkına saldırıda bulunduğunu düşünüyoruz biz avukatlar olarak" diye konuştu.