Laik ve bilimsel eğitim talebine ceza

Aycan KARADAĞ

Birleşik Haziran Hareketi öncülüğünde 13 Şubat 2015 tarihinde düzenlenen laik ve bilimsel eğitim boykotunda gözaltına alınan 91 kişiye hapis cezası istendi. İzmir 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 15’inci duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, 81 kişiye 5’er ay hapis cezası verdi. Cezalara tepki gösteren davanın avukatlarından Semih Taşcan, bu kararın ifade özgürlüğüne saldırı olduğunu belirtti.

Boykot eylemine katılanların AYM’nin tanımış olduğu ifade özgürlüğünü kullandıklarını vurgulayan Av.Taşcan, yargılamayı yapan mahkemenin ise bu ifade özgürlüğünü kullanma hakkına saldırıda bulunduğunu söyledi.

Taşcan şunları söyledi:

“Şubat 2015’te Birleşik Haziran Hareketi öncülüğünde laik ve bilimsel eğitim için boykot düzenlendi. Bu boykot kapsamında tüm Türkiye’de eğitim boykotu ve basın açıklamaları yapıldı. Ancak o tarihte sadece İzmir’de polisin çok sert bir müdahalesi oldu ve 90 kişi gözaltına alındı. Aynı tarihte Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi olan Onur Kılıç, televizyona çıkıp boykot hakkında açıklama yapacaktı. Ancak o günün sabahında TEM tarafından evi basılarak gözaltına alındı ve tutuklandı. 91 kişinin yargılandığı davada orada olmadığını söyleyen birkaç kişi ve birkaç tane gazeteci hariç toplam 81 kişi hakkında ceza verildi. Cezaların gerekçesi henüz açıklanmadı.”