Tarikatta çocuk istismarı skandalı laikliğin önemini bir kez daha ortaya çıkartırken Diyanet İşleri Başkanlığı, yaşam tarzına müdahale eden hutbelerine devam etti. SOL Parti ise 10 maddede Laiklik Bildirisi’ni açıkladı.

Laikliği kazanacağız
SOL Parti gericiliğe karşı tüm yurtta eylemler yapmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Kayhan AYHAN

Türkiye’nin BirGün yazarı Timur Soykan’ın yazılarıyla öğrendiği tarikattaki sistematik çocuk istismarı skandalı, karanlığı aydınlatarak devletin ihmallerini ve tarikatlara sağlanan imtiyazların hangi boyutlara vardığını en acı haliyle gözler önüne serdi. Skandal, laikliği gerileten uygulamaların sonucu olarak görüldü ve laikliğin önemini bir kez daha ortaya çıkardı.

BAKANLIKTA HİRANUR ETKİSİ

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nda yaşanan skandalın ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla kadına ve çocuklara yönelik suçlarla ilgili genelge yayımlandı. Başsavcılıklara gönderilen genelgede, kadın, çocuk, aile ve sosyal hayata doğrudan etki eden, toplumda ayrıca hassasiyet oluşturan suçlara ilişkin soruşturmaların etkin şekilde yürütülmesinin önem taşıdığı belirtildi. Genelgede bu tarz soruşturmalarda dosyaya bakan Cumhuriyet savcısı tarafından derhal Cumhuriyet başsavcısına bilgi verilmesi istendi. Cumhuriyet başsavcılarınca, bu suçların soruşturma süreçlerinin titizlikle takip edilerek, etkin soruşturma yapılmasına yönelik her türlü tedbirin alınması gerektiği de vurgulandı.

YILBAŞINI HEDEF ALDI

Diyanet İşleri Başkanlığı ise yurttaşların yaşam tarzını hedef almaya devam etti. Bugün camilerde okunacak hutbede yılbaşı kutlamaları kültürel yozlaşma olarak adlandırılarak, "Piyango ve bütün şans oyunları haramdır" ifadesine yer verildi.

Hutbede şu ifadeler kullanıldı:

“Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kültürel yozlaşmalardan birisi de yılbaşı kutlamalarıdır. Yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, bu eğlencelerde yer alan sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle hiçbir alakası yoktur. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır."

SÖZ VERİYORUZ

Tarikatlara ve gericiliğe karşı tüm yurtta eylem yapan SOL Parti ise 10 maddede Laiklik Bildirisi’ni açıkladı. "Söz Veriyoruz. Laikliği kazancağız" başlıkla bildiride şu ifadeler yer aldı:

•Din ve devlet işlerini kesinlikle ayıracağız. Tüm farklı din ve mezheplerin özgürce inançlarını yaşayabilmelerini güvence altına alacağız.

•Tarikat ve cemaatlerin örgütlenmelerine izin vermeyeceğiz. Devletteki tarikat, cemaat, mezhep ağlarını dağıtacağız.

•Millî Eğitim Bakanlığı’nın tarikat ve cemaatlerle yaptığı bütün protokolleri iptal edeceğiz. Zorunlu din derslerini kaldıracağız. Yatılı Kuran kurslarına, hafızlık eğitimi ve medreselere izin vermeyeceğiz.

•4+4+4 kesintili eğitim sistemine son verip, 8 yıllık kesintisiz eğitime geçirecek ve köy okullarını açacağız. Eğitim parasız, eşit ve nitelikli bir hak olarak tanımlanacak.

•Diyanet İşleri Başkanlığı’nı lağvedeceğiz, bütçesini eğitim için kullanacağız.

•Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için mücadele edeceğiz.

•Tüm sosyal yardımların hak temelli ve kamu bütçesinden yapılmasını sağlayacağız. Dini örgütlenmelerin para toplamasının önüne geçeceğiz.

•Neoliberalizme karşı mücadeleyi de laikliği kazanma mücadelesinin kopmaz bir parçası haline getireceğiz.

•Konuşmalarımızda, siyasi propagandamızda asla dini referanslardan destek almayacağız.

•Demokrasi ve özgürlük içinde emek kesimi adına sınıf mevzilerini korumak için de, ödediğimiz vergilerin hesabını sormak için de, yaşam tarzımıza, bedenimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için de gericiliğe karşı barikat örmek zorunda olduğumuzu biliyoruz.