Siyasal İslamcı rejimler en çok kadınları tehdit ediyor. Gericilik tehlikesine dikkat çeken Doç. Dr. Özdemir, Türkiye için de durumun kötüye gittiğini, kimsenin laiklik konusunu hafife almaması gerektiğini vurguluyor.

Laiklik kadınların yaşam sigortasıdır

Zilan Akay

Afganistan’da gerici Taliban güçlerinin yönetimi ele geçirmesinin ardından on binlerce Afgan ülkeden kaçmanın yollarını ararken kadınlar büyük korku yaşıyor. Ülkeyi şeriat yasalarına göre yöneteceğini açıklayan Taliban yönetimi başörtüsünü zorunlu tutuyor. Geçmişte kız çocuklarının okula gitmesini yasaklayan, kadınlara neredeyse hiçbir sosyal hak tanımayan rejim en çok kadınları tehdit ediyor. Emperyalist devletlerin yıllar süren işgali ile onlar tarafından desteklenen Taliban gericiliği Afganistan’ı yaşanmaz hale getirdi. Yaşananlar, laikliğin toplumsal hayat için önemini bir kez daha ortaya koydu.
Emperyalizm ve gericilikle mücadelesinin önemine vurgu yapan akademisyenler, Türkiye’nin laiklik konusunda son derece algılarının açık olması gerektiğine dikkat çekti.


VERDİKLERİ İMAJ BİLE TUTMADI

“Laik olmayan, din kuralları ile işleyen bir ülkede değil kadın hakları, genel insan haklarından dahi bahsedilemez. Olsa olsa kul hakkından bahsedilebilir. Ancak laik, seküler bir devlet yapısı içinde bireyler eşit birer vatandaş muamelesi görebilir” diyen ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doç Dr. Yonca Özdemir, “Kendilerini daha ılımlı göstermeye çalışsalar da Taliban’ın değiştiğine inanmak imkansız. Nitekim bunu en inandırıcı bulmayanlar da her zaman hakları, özgürlükleri en çok kısıtlanmış olan kadınlar. Yeni bir imaj vermeye çalışıyor olsalar dahi şimdiden hedeflenmiş cinayetler başladı. Nitekim zaten yıllardır kendi kontrollerinde olan bölgelerde yaptıkları da malum” ifadelerini kullandı. Eşit ve özgür bir birey olarak yaşamak isteyen her vatandaş için laikliğin önemli olduğunun altını çizen Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak dini, mezhebi ya da cinsiyeti yüzünden ayrımcılığa uğrama olasılığı daha yüksek gruplar için laiklik daha da önemlidir. Çünkü laiklik sayesinde devlet vatandaşını dinini, mezhebine, ya da cinsiyetine göre farklı muameleye, farklı kurallara tabi tutamaz. Bu açıdan laiklik devletin her vatandaşına eşit mesafede olmasının, eşit muamele etmesinin bir garantisidir.

laiklik-kadinlarin-yasam-sigortasidir-911945-1.
Doç Dr. Yonca Özdemir - ODTÜ Kuzey Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Akademisyeni



TÜRKİYE İÇİN DE DURUM ÇOK CİDDİ

‘Taliban ile inanç noktasında bir farklılığımız yok’ demek her şeyden evvel şeriat kuralları ile yönetilmeyi normalize etmek demek ve tabi şeriatın kadınlara layık gördüğü muameleyi de onaylamak demek. Cumhuriyetin kurulması ile kısa sürede yasal olarak eşit vatandaş olma hakkını elde eden Türkiye kadınları için tabi ki bu açıklama oldukça vahim bir açıklamadır. Türkiye’de kadın hakları, kadın cinayetleri hala daha çözülmüş sorunlar değil. Bizler de gittikçe muhafazakarlaşan Türkiye’de kadınlar için giderek kötüleşen koşullarla mücadele halindeyiz. Ancak Taliban rejimi bu konudaki en uç noktadır. Taliban yönetimindeki Afganistan sadece bizim kadınlarımız için değil tüm dünya kadınları için en karanlık kâbustur. Ancak dışarıdan yapılan müdahaleler ve Amerikan işgali ile bu kâbusun sadece geçici olarak sahneden indiğini ve şimdi belki daha da güçlü bir şekilde geri döndüğünü de görmek lazım.”

***

Kadınlar pazarlık nesnesi değil

Taliban ile anlaşma mesajları veren hükümete kadın örgütleri tepki gösterdi. Yurdun pek çok noktasında Taliban rejimine karşı Afgan kadınların desteklenmesi gerektiği ifade edilirken hükümete de “Taliban ile ortak noktamız yok” mesajı verildi.

AKP iktidarına seslenen Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) "Bütüncül bir göçmen politikası oluşturarak, Taliban’ı değil, Taliban yönetimi altında ezilen Afgan sivillerini dikkate alan, onları ‘pazarlık nesnesi” gibi görmeyen bir yaklaşım içinde olun" dedi. EŞİK, açıklamasını şu çağrıyla sonlandırdı: “Afganistanlı kadınlarla beraber verilecek mücadelenin, İstanbul Sözleşmesi’ni yok sayanlara, etek boyuna laf edenlere, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden kadın düşmanlarına karşı verilen mücadelenin bir parçası olduğunun farkındayız. Afgan kadınlarının yaşadıklarının aynasında ortak geleceğimize bakıyoruz. Tüm kadınları ve muhalefet güçlerini bir an önce mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyoruz.”

İlerici Kadınlar Derneği’nden yapılan açıklamada ise, “Afganistan’da da ülkemizde de kadınların eşitliği ancak laiklik mücadelesiyle mümkündür. Mücadelemiz, Taliban’ın “zaferini” alkışlayan bütün kesimlere ve şeriattan kurtuluşu emperyalist işgalde görenlere karşı bağımsızlık ve laiklik mücadelesidir” ifadelerini kullandı.