Bilim insanları ölümcül Covid-19 karşısında tüm kozlarını oynuyor. Laboratuvarların bu sefer alışılmışın dışında bir konuğu var: Lamalar. Lama kanındaki antikorların koronavirüse karşı gereken savunmayı sağlayabileceği düşünülüyor

Lamalar koronavirüse karşı ‘gizli kahramanımız’ olabilir

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta Cell isimli yayında yer verilen bir çalışmaya göre lama kanındaki antikorlar koronavirüse karşı savunma sağlayabilir.

Lama kanındaki antikorlar insan kanındakine göre daha küçük. Araştırmaya göre bu özelliği, lama kanındaki antikorların viral proteinlerindeki boşluklara insandaki antikorlara göre daha kolay temas etmesini sağlayabiliyor. Lama antikorlarının henüz hastalık bulaşmayan insanları koruyabileceği umut ediliyor.

Uluslararası araştırmacılar çalışmalarını Belçika’da yaşayan Winter ismindeki dört yaşındaki lamaya borçlu. Lamanın kanında bulunan antikorların Sars ve Mers gibi virüslere karşı etki göstermesi, Covid-19 için de etkili olabileceği beklentisini doğurdu. Klinik çalışmaları sürdüren araştırmacılar arasındaki virolog Dr. Xavier Saelens, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Eğer denemeler başarılı olursa, Winter’ın heykelini dikmemiz gerekecek” dedi.

Tüm bu gelişmeler lama hayranları için sürpriz değil. Lamalar sağlık alanında yüksek tanınırlığa sahip. Bilim insanları yıllardır lama antikorlarının HIV ve başka virüslere karşı etkisini inceliyor.

Lamaların yatıştırıcı etkisi ise mikroskobik düzeyin ötesinde. Son yıllarda lamalar ABD üniversitelerinde sınav dönemlerinin demirbaşı haline geldi. Kaliforniya’da lama yetiştiren George Caldwell, öğrencilerin dönem sonu kaygılarını gidermek üzere yetiştirdiği lamaları üniversitelilerle buluşturuyor. Lamaların ziyaret ettiği Berkeley kampüsünden bir son sınıf öğrencisi, “Bir lamanın yanındaysanız sakinleşip huzur buluyorsunuz” diyor.

Lama yetiştiricisi Caldwell insanların ve lamaların “doğal müttefik” olduklarını söylüyor ancak Caldwell’e göre çok az insan bunun farkında: “Lamaları kim görse neşeleniyor, bu hayvanlar böyle bir yeteneğe sahip. Onları tanıdığınızda dünyadaki en değerli canlının lamalar olduğunu düşünebilirsiniz.”

Koronavirüse karşı insanların yeni umudu lamalar olabilir. Ancak lama yetiştiricileri hayvanlardan antikor elde etmenin zor bir süreç olduğunu da ekliyor. Lamalar kan verirken son derece sinirli ve kavgacı olabiliyor.