Lanethli bir gecede metale saygı duruşu

Fotoğraflar: Ali Güler

Türkiye’de yeraltı metal müzik kültürünün gözümüzün önünde büyüdüğünü gördüm, şahidim. Bu büyüme benim hatırladığımdan çok daha önce başlamıştı elbette. Fanatiği olduğum, beni, çevremdeki dostlarımı, abim dediklerimi büyüten yeraltı kültürü bugün hala yaşıyor. Bana abi diyenleri de büyütüyor. Hepimizin esas abisi bu kültür ve müziktir elbette.

Gururla ‘Abi’ dediğim insanlar var. Her türlü birlikte geyik yapsak da saygıda kusur etmeyeceğimiz insanlardır onlar. Derdimiz büyük olunca danıştığımız isimlerdir. Laneth Fanzin bunların başını çeker. Geçenlerde ne kadar büyük bir şahsiyet olduğunu gördük bu fanzinin.

Türkiye’nin en köklü fanzinlerinden biri Laneth. Kemik bir kitlesi var. Ekibin başındaki Çağlan Tekil’den tutun da bugün 20 yaşındaki metalci bir kardeşimiz de bu kemik kitlenin bir parçası. Önemli bir parçası.

lanethli-bir-gecede-metale-saygi-durusu-248605-1.

Laneth fanzine sonradan dahil oldum. Çıktığı günlerde daha çok tıfıldık tabii… 1991’de yayın hayatına başlamış ve 31 sayı boyunca devam etmişti. Sonradan bir şekilde edindik, okuduk. Radical Noise solisti Kerem Onan’a göre şimdiki müzik içeriklerinden çok daha fazla şey vaat ediyordu… Çok da haksız değil...

Geçen hafta (18 Şubat) Salon İKSV’de Laneth’in için bir gece düzenlendi. Biletleri tükenen ‘Laneth Bir Gece’ hepimizi ayrı ayrı heyecanlandırdı. Dr. Skull’ın şarkılarını Beyoğlu’nun güzel sahne gruplarından Razor, Dr. Razor adı altında çaldı. İşin altından çok büyük başarıyla kalktılar. Özellikle de Rules For Fools’u çaldıklarından pek bir duygulandık. Gecede Kronik, Radical Noise, Metalium ve Pentagram da sahne aldı. Gecenin yıldızı, uzun zamandır düzenli konser vermeyen Radical Noise oldu. Protest müzik tarihimizin en önemli gruplarından Radical Noise, özellikle de -öncesinde yayınlanmasına rağmen- Gezi Direnişi’yle özdeşleşen Salla Merkezi şarkısıyla ortamı yıktı geçti. Pentagram ilk albümünden de parçalar çaldı. Ogün Sanlısoy’un eski grubuyla performansı görülmeye değerdi. Gecenin DJ’liğini üstlenen Nikki Wild’ın da hakkını vermek gerek. Kitleyi coşturdu. Geceden bir gün önce yaşamını yitiren Kramp’ın basçısı Nezih Onur’u “Lan N’oldu” çalarak selamladı.

lanethli-bir-gecede-metale-saygi-durusu-248606-1.

20’sindeki arkadaşlarımızdan geceyi sunan Aptülika’ya kadar her nesil rock ve metalci tekrar kaynaştı. Çok uzun zamandır hiçbir metal konseri veya festivalinde böyle bir ortam olmuyordu. Gecenin en güzel görüntüleri Laneth fanzinin yazarlarını bir arada görmekti. O dönem dergide Maruz Müşkül mahlasıyla yazan Kanat Atkaya, Çağlan Tekil veya Dubai’den sadece bu gece için tek geceliğine gelen Kerim Tunçay’ın hikayeleri muhabbetlerimize neşe kattı. Neşemiz, rock ruhumuz hiç bitmesin. Laneth fanzini artık bulamayız ama bizler selamlaştıkça ruhu hep var olacak.

lanethli-bir-gecede-metale-saygi-durusu-248607-1.

Yazımı Çağlan Tekil’in Laneth’in ilk sayısındaki edito’suyla bitirmeyi borç bilirim:

“Laneth olsun!”

Not: Radical Noise, ‘Salla Merkezi’ çalarken en son 20’li yaşlarımdan beri temkinle yaklaştığım stage dive konusunda tez vermeye karar verdim. Tabii 20’lerimden bugüne 30 kilo alıp 100 kilo olduğumu hesaba katmamıştım. Rock’n Coke performansı sırasında 45 kiloluk Iggy Pop’u tutan olmamıştı. 100 kiloluk bakpolat’ı ise tutmaya çalışanlara hem teşekkür eder hem de özürlerimi sunarım. Umarım sağlığınız yerindedir.