Yaklaşık 6 bin lastik işçisi için yeni dönem toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor. Lastik-İş, üretim işçilerine yüzde 15, destek işçilerine ise yüzde 26 zam istiyor

Lastik fabrikalarında toplu sözleşme süreci başlıyor

Lastik-İş Sendikası ile örgütlü olduğu Goodyear, Pirelli, Prometeon ve Brisa arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, ocak ayının ilk yarısında başlayacak. Kocaeli’nin

Başiskele ilçesinde dün basın toplantısı düzenleyen Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlüğe girecek ve 2 yıllık dönemi kapsayacak toplu iş sözleşmesi için hazırladıkları taslağı açıkladı.

Yeni dönem toplu sözleşme tekliflerinin üyelere dağıtılan formlarda belirtilen taleplere göre hazırlandığını savunan Sarı, “Teklifimizde, sendikamızın üyesi olan üretim işçileri için 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, birinci 6 ay için ücretlere yüzde 15 oranında zam teklifinde bulunduk. Teklifte 2 yıllık süre içinde ücret zamlarının 1 Temmuz 2020, 1 Ocak 2021 ve 1 Temmuz 2021 tarihlerinde enflasyon oranına 3 puan eklenerek bulunacak oran kadar artırılması talep ediliyor. Ayrıca toplu iş sözleşmesinde yer alan sosyal yardımlara da 2020 yılında yüzde 40 ile yüzde 110 arasında zam yapılmasını istiyoruz” dedi.

Sarı, Lastik-İş üyesi destek hizmetleri işçileri için hazırlanan teklife de değinerek, bu işçilere birinci altı ay için yüzde 26 zam istediklerini kaydetti. Sarı, “Destek hizmetlerinde çalışan üyelerimizin toplu iş sözleşmelerinde yer alan sosyal yardımlara da 2020 yılında yüzde 38’den başlayarak yüksek oranlarda zam yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Tekliflerinin, üretim işçileri ile destek hizmetlerinde çalışan işçilerin sözleşme hükümlerinde yer alan farkları önemli ölçüde ortadan kaldıracağını söyleyen Sarı, “Özel sağlık sigortası, iş veren katkılı bireysel emeklilik ve 4 ikramiye de taleplerimizin başında geliyor. Yeni dönem toplu iş sözleşme teklifimizde iş güvencemizi sağlamlaştıracak taleplerimize de yer verdik. Bu taleplerin başında Özel İstihdam Bürosu’na bağlı kiralık işçi çalıştırılmaması talebi yer alıyor. Ayrıca eşit işe eşit ücretin korunması, güvencesiz ve esnek çalışmaya karşı çıkma gibi temel taleplerimiz de devam ediyor” ifadelerini kullandı.

AA