Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Kriz yok” iddiasına karşın Lavrov görüşmesinin Libya’daki anlaşmazlık nedeniyle iptal edildiği ortaya çıktı. İddiaya göre Çavuşoğlu, Lavrov’u son ana kadar ikna etmeye çalışmış.

Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesinin neden iptal edildiği ortaya çıktı: Libya krizi

Rusya ile Türkiye arasında dün İstanbul'da gerçekleşmesi beklenen zirve Rusya'nın son dakika iptaliyle ertelenmesinin arka planına dair ayrıntılar ortaya çıktı. Reuters haber ajansı, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin desteklediği Libya Ulusal Hükümeti'nin Sirte'yi yeniden alma planı nedeniyle Lavrov’un bu ziyareti ertelediği belirtildi.

Reuters’a bilgi veren Ankara’ya yakın bir yetkili şöyle konuştu: “Lavrov’un gelmesi üzerinde çalışılan konularda teknik heyetin tam bir mutabakat sağlayamamasının etkisi oldu. Ama şu anda arka planda görüşmeler devam ediyor. İki bakanın bir araya gelip bir mutabakat sağlamasının yolu açılmaya çalışılıyor. Ancak o aşamaya gelinemedi. Görüşmenin ertelenmesindeki en önemli nedenlerden biri Sirte’nin geri alınmasına yönelik hazırlık.”

‘ANLAŞMAZLIK NEDENİYLE İPTAL’

Öte yandan Londra merkezli Arap gazetesi Şarku’l Avsat’ta da görüşmenin iptaline ilişkin dikkat çeken iddialar yer aldı.

Habere göre, cumartesi gecesi Rus askeri ve güvenlik yetkililerinden oluşan heyetin bakanlık düzeyindeki görüşmelere hazırlık için İstanbul'a geldiğini doğruladı.

Haberin devamında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Lavrov’u son dakikaya kadar ikna için çabaladığını ancak sonuç alamadığını söyledi.

Haberde aynen şu ifadeler yer aldı:

Şarku’l Avsat’a konuşan diplomatik kaynaklar, görüşmeleri zamanında gerçekleştirme çabasıyla dün sabahın erken saatlerinden itibaren Moskova ve Ankara büyükelçilikleri de dahil olmak üzere iki ülkenin yetkilileri arasında yoğun temaslar gerçekleştiğini söyledi. Kaynaklar Türkiye’nin Rus heyetin ziyaretiyle birlikte İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in katılımıyla Suriye konulu üçlü bir toplantı yapmayı planladığını belirttiler. Ancak kaynaklar iki taraf arasında Libya dosyası üzerindeki anlaşmazlıkların bu tür görüşmeler yapmak için bir formüle ulaşmayı zorlaştırdığının da ortada olduğunu vurguladı. Kaynaklar, Çavuşoğlu’nun Lavrov’u İstanbul’a gelmeye ikna etmek için son dakikaya kadar çabaladığını, ancak çabalarının bir sonuca ulaşmadığını ekledi.

ÇAVUŞOĞLU ‘KRİZ YOK’ DEMİŞTİ

Buna karşın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya heyetinin ziyaretinin ertelenmesine ilişkin yapılan ‘kriz çıktı’ yorumları için, “Ruslar ile temel prensiplerde bir görüş ayrılığımız yok. Kriz çıktı da o yüzden ertelendi gibi değerlendirmeler doğru değil. Sürecin detaylarını yeniden konuşmamız lazım” demişti.

LİBYA’DA SON DURUM

Libya, BM ve Türkiye’nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile General Halife Hafter komutasındaki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO)ikiye bölünmüş durumda.

Türkiye’nin doğrudan verdiği askeri destekle birlikte son haftalarda iki taraf arasındaki savaşta Trablus hükümeti yeni mevziler kazanmaya başlamıştı.

Sirte, UMH kontrolündeki Trablus ile Hafter’in kontrol ettiği Bingazi arasında bulunuyor ve Libya’nın başlıca enerji ihracat terminallerine en yakın şehri. Hafter’e bağlı güçler ocak ayında Sirte’yi ele geçirdi. UMH ise geçen hafta şehre doğru ilerlemeye başladı. UMH güçleri, yoğun hava saldırıları sonucunda bölgeden geri çekilmek zorunda kaldı.

KAHİRE BİLDİRGESİ

6 Haziran’da Kahire’de Mısır lideri Abdulfettah Sisi, General Halife Hafter ve Tobruk yönetiminin siyasi temsilcisi Akile Salih 8 Haziran itibarıyla ülke genelinde ateşkes öngören “Kahire Bildirgesi” Türkiye tarafından reddedilmişti. Tobruk merkezli yönetimi destekleyen Rusya, Fransa, BAE, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği ile ABD “Kahire Bildirgesi”ni desteklediklerini açıklamıştı.

Mısır’ın girişimiyle ortaya çıkan bildirge özetle çatışmaların durması, ateşkes ilan edilerek BM himayesinde siyasi sürece geri dönmeyi içeriyor. Bu kapsamda 90 gün içerisinde seçilmiş bir Başkanlık Konseyi kurulmasına hazırlık olarak Cenevre’deki 5+5 Libya Ortak Askeri Komitesi ile görüşmeler düzenlenmesi çağrısı yapılıyor.

(İbrahim Varlı'nın Kahire Bildirgesi'yle ilgili yazısı için tıklayınız.)