NATO ve Rusya’nın yaşadığı Ukrayna krizi hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelere karşı sabırlarının tükendiğini, güvenlik anlaşması konusunda somut yanıt beklediklerini, teklifleri geri çevrilirse farklı şekillerde yanıt verebileceklerini söyledi.

Lavrov’dan NATO gerilimine dair: Sabrımızın sonuna geldik; yanıtı sonsuza kadar beklemeyiz

Yıllık basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD ve NATO ile güvenlik garantisi müzakerelerine geniş yer ayıran Lavrov, Batı'nın eylemlerine karşı sabırlarının tükendiğini, yanıt beklediklerini, teklifleri geri çevrilirse farklı şekillerde yanıt verebileceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geride bırakılan yılda dış politikada yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunacağı basın toplantısını düzenledi.

Lavrov’un basın toplantısı, Rusya’nın güvenliği için NATO’dan istediği garantiler konusunda yapılan görüşmelerin ilk turunun tamamlanmasının hemen ardından gerçekleşti.

Rusya, NATO'dan Ukrayna ve diğer eski Sovyet ülkelerine kapsayacak şekilde genişlememesini ve bu bölgelere asker göndermemesini talep ediyor. Washington ve müttefikleri ise Moskova'nın bu talebini kesin bir dille reddediyor. Taraflar arasında bu hafta gerçekleştirilen yoğun diplomatik trafiğin ardından NATO, kapısının yeni üyelere açık kalacağını vurguladı.

Görüşmelerin tıkandığını bildiren Rusya ise Ukrayna sınırına yığdığı 100 bin asker ve silahı geri çekmesi konusundaki Batı'nın taleplerine karşı çıkıyor. Rusya toprakları içinde istediği yere asker konuşlandırabileceğini belirtirken, Batılı ülkeler bu askeri yığınağın Ukrayna'yı işgal amacı taşıdığını savunuyor.

RUSYA YAZILI YANIT BEKLİYOR

Basın toplantısında NATO’yu ‘yapay bir biçimde kendine yeni üyeler bulmaya çalışmakla’ ve Ukrayna ile İskandinav ülkelerini kendi saflarına çekmekle suçlayan Lavrov, NATO’nun bu eylemlerini durdurmasını da içeren güvenlik garantilerine ilişkin ABD ile ittifaktan yazılı yanıt beklemekte olduklarını kaydetti.

Lavrov, “Rusya, güvenlik garantisi teklifleri konusunda ABD ile NATO’dan madde madde, çok detaylı bir yanıt bekliyor. Bu yanıtın, neyin uygun olduğu, neyin olmadığı ve bunların nedenlerini içermesini istiyoruz. Fakat sonsuza dek beklemeye niyetimiz de yok” ifadelerini kullandı.

Lavrov şöyle devam etti: “Güvenlik garantileri konusunda gelecek yanıtın belirleyicisi, Washington olacak, bu açık. Tekliflerimizin reddedilmesi halinde Rusya buna pek çok farklı şekilde yanıt verebilir. Durum değerlendirmesi yapıp durumu Devlet Başkanı (Vladimir) Putin’e rapor edeceğiz ve kendi güvenlik menfaatlerimiz doğrultusunda eylemlerimizi belirleyeceğiz.”

‘AB TÜM ETKİLEŞİM KANALLARINI YIKTI’

AB'nin güvenlik garantileriyle ilgili müzakerelere dahil edilip edilmeyeceği soruya Lavrov şu yanıtı verdi: "AB'nin, güvenlik müzakerelerine katılımını nasıl gördüğünü bilmiyorum. Açıkça söyleyeyim, bilmiyorum. Bunun sebebi bunu istemememiz değil. AB, 7.5 yıl önce, güvenliğin sağlanmasıyla ilgili mekanizmalar da dahil Rusya'yla olan tüm etkileşim mekanizmalarını yıktı ve bundan üzüntü duyuyoruz. Şimdi biz ABD ve NATO'ya başvurduk. NATO'yla aramızda en azından Rusya-NATO Konseyi kağıt üzerinde duruyor, Kuruluş Senedi'ni kimse iptal etmedi. Ancak AB'yle olan tüm iletişim kanallarına Avrupalı meslektaşlarımız tarafından beton döküldü. AB'nin güvenlik çıkarlarının göz ardı edilmesinden endişe duyduklarını görüyoruz, bunu açıkça itiraf ediyorlar."

Rusya ve AB'nin tüm bağları koparmadığını, geçen yıl AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'le görüştüklerini ve yeniden görüşmeye hazır olduklarını kaydeden Lavrov, "Her şey, Borrell'in Rusya'yla diyaloğu yeniden başlatmasına izin verip vermeyeceklerine ve onların gündeme getirebileceği konuların ne kadar yapıcı olacağına bağlı. Top, AB'nin tarafında" dedi.

'ÇOK UZUN SÜRE KENDİMİZİ TUTTUK, ARTIK BİR ŞEYLERİN OLMA ZAMANI GELDİ'

Rusya Dışişleri Bakanı, ABD ile NATO’nun, Ukrayna’daki gerilimi bahane edip gelecek aylarda Rusya sınırları yakınlarına askeri güçlerini yığabileceklerine inanmak için sebepleri olduğunu söyledi.

Batı ülkelerinin eylemlerine karşı, “Sabrımızın sonu geldi” diyen Lavrov, “Biliyorsunuz ki çok sabırlıyız. Çok uzun süre kendimizi tuttuk, artık bir şeylerin olma zamanı geldi. Şimdi artık teliflerimize somut olarak verilecek yanıtı bekliyoruz.”

Rusya Dışişleri Bakanı, NATO’nun Rusya’ya Ukrayna sınırı yakınındaki askeri güçlerini üslerine geri gönderme çağrısı yapmış olmasına ilişkin, “Amerikan, Kanadalı ve İngiliz güçleri sürekli olarak Rusya sınırları yakınına konuşlandırırken, NATO’nun Rusya’ya kendi askeri güçleri ile kendi toprakları üstünde ne yapacağını söylemesi kabul edilemez” dedi.

‘UKRAYNA’DA YÜZLERCE BATILI ASKER VAR'

Lavrov, Ukrayna’da ABD’li ve İngilizler dahil yüzlerce Batılı askerin bulunduğunu ve Batı ülkelerinin Ukrayna’ya silah tedarik etmesinin Kiev’i, ülkenin doğusundaki çatışmaları güç kullanarak bastırmaya çalışmaya ittiğini söyledi. Lavrov, Batı’nın Ukrayna hükümetine silah tedarik etmesinin bu sebeple Rusya için ‘kabul edilemez’ olduğunu vurguladı.

‘NATO’NUN SINIRLARIMIZIN HEMEN DİĞER TARAFINDA BELİRMESİ, BİZİM İÇİN KIRMIZI ÇİZGİ’

Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’nın NATO üyesi olması olasılığına ilişkin bir soru üstüne, Rusya sınırında ittifak güçlerinin belirmesinin Moskova için kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtti.

Lavrov şu ifadeleri kullandı: “Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün hemen sınırlarımızın diğer tarafında belirmesini, özellikle de Ukrayna yönetiminin izlediği politika düşünülecek olursa, asla kabul etmeyeceğiz. Dahası bu, bizim için bir kırmızı çizgi, gerçek bir kırmızı çizgi.”

'BATI'DAN HER TÜRLÜ YAPTIRIM BEKLENİR, BUNA HAZIRIZ'

ABD'de Rusya'nın kendi topraklarındaki birliklerini Ukrayna sınırından çekmemesi halinde yaptırım uygulanmasını isteyen sesler duyulmaya başlamasını değerlendiren Lavrov, Batı'nın her türlü yaptırımı uygulamaya koyabileceğini ancak Moskova'nın her türlü gelişmeye hazır olduğunu belirtti. Lavrov, "Onlardan her şey beklenir ancak sizi temin ederim ki, biz her türlü gelişmeye hazırız. Ekonomik alanında yanılsamalar görmüş olsak da, bunlar son 7 yılda tamamen ortadan kalktı. Batı'nın kontrolündeki yapılara bağlı tüm ekonomik ilişki mekanizmaları, çeşitli riskler taşıyor. Biz, en başta ileri teknoloji alanlarındaki bu risklerden tutarlı ve hızlı bir şekilde kurtuluyoruz" ifadelerini kullandı.

'KGAÖ barış güçleri, etkinliğini tüm dünyaya gösterdi'

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçlerinin Kazakistan'a gitmesiyle ilgili olası yeni yaptırımları da yorumlayan Lavrov, "Hiçbir şey söyleyemeyiz. Biz bekleme modunda değil somut konular üzerinde çalışıyoruz. Ancak Batılı partnerlerimiz her şeyi yapabilir" diye konuştu.

Kazakistan'daki durumun KGAÖ güçlerine olan ihtiyacı ve onların etkinliğini tümüyle gözler önüne serdiğinin altını çizen Lavrov, şöyle devam etti: "Bir söz vardır; barış istiyorsan savaşa hazır ol. Tanrı'ya şükür, iş, savaşa kadar uzanmadı. Barış güçleri, kabiliyetlerini tüm dünyaya kanıtladı. Batı'nın barış güçlerinin konuşlanma hızına karşısındaki şaşkınlığı, herkes tarafından hak ettiğin şekilde değerlendirildi, bundan hiç şüphem yok."

'BATI, ZELENSKİY'İN RUSLARA YÖNELİK TEHDİTLERİNE DİKKAT ETMELİ'

Rusya'nın Ukrayna halkını hiçbir zaman tehdit etmediğini ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve çevresindeki kişilerin Ruslara ve Rusça konuşan kişileri doğrudan tehdit ettiğini belirten Lavrov, Batı'yı 'Rusya işgali' mitine değil, söz konusu tehditlere dikkat etmeye çağırdı. Lavrov, "Ukrayna, Donbass'taki kesişme hattı yakınına olağanüstü sayıda asker yığdı ancak Batı bundan endişe duymuyor, Rusya'nın kendi topraklarında yaptıklarından endişe duyuyor. Ya Zelenskiy, silahlı güçlerini Rusları oradan atmak için kullanmaya karar verirse? Bu nedenle, Batılı meslektaşlarımıza, kimin kendi topraklarındaki birliklerini nerede ve nereye konuşlandırdığını ve intikal ettirdiğini değerlendirirken, Zelenskiy'in başını çektiği Ukraynalı radikallerin Ruslara ve Rusça konuşanlara yönelik amaçlarının ne olduğuna bakmalarını öneriyorum" dedi.