Türkiye tarafından el konulduğu söylenen Rus bandıralı yük gemisine ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Gemi sanırım gerçekten Rus gemisi, Rus bandıralı. Sanırım Kazakistan'a ait, üzerindeki yük ise Estonya ve Türkiye arasındaki anlaşmaya göre ilerliyordu. Her şeyi kesin olarak anlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Lavrov’dan, Türkiye’nin el koyduğu tahıl yüklü Rus gemisine ilişkin açıklama
Fotoğraf: AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye tarafından el konulduğu belirtilen Rus bandıralı yük gemisinin Estonya ve Türkiye arasındaki anlaşma uyarınca seyahat ettiğini söyledi.

Sputnik’in aktardığına göre, Venezuela Dışişleri Bakanı Carlos Faria'yla görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Durumun incelenmesi gerekiyor. Gemi sanırım gerçekten Rus gemisi, Rus bandıralı. Sanırım Kazakistan'a ait, üzerindeki yük ise Estonya ve Türkiye arasındaki anlaşmaya göre ilerliyordu. Her şeyi kesin olarak anlamamız gerekiyor" dedi.

Daha önce Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasiliy Bodnar'ın, Ukrayna tahılı taşıdığını öne sürdüğü Rus bandıralı bir gemiye Kiev'in talebi üstüne Türk gümrüğü tarafından el konulduğunu ifade etmişti.

'BATI, TAHIL KONUSUNU NATO GÜÇLERİNİ KARADENİZ'E KONUŞLANDIRMAK İÇİN KULLANMAYI AMAÇLIYOR'

Diğer yandan Lavrov, Batı'nın tahıl konusunda yaşanan durumu NATO güçlerini Karadeniz'e konuşlandırmak için kullanma amacında olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı, "Bazı Batılı partnerlerimizin Rus tahıl ve gübresinin küresel piyasaya tedarik operasyonunun kolaylaştırılmasını Ukrayna limanları önündeki engellerin kaldırılmasıyla aynı pakete koyma çabası, onların bu bölgeye NATO ülkelerinin donanma güçlerini sokma ve tahılın çıkarılması için NATO'nun kontrolünde bir mekanizma kurma arzusunu gizliyor. Bunun olmayacağından eminim, zira Karadeniz2e kıyıdaş ülkeler her şeyi çok iyi anlıyor" diye konuştu.

Rusya'nın ‘Montrö Anlaşması'na tamamen uyan’ Türkiye'yle birlikte, yapay olarak çıkarılan gıda krizini herkes için sorunsuz şekilde çözme imkanı sunacak tekliflerini uzun süre önce sunduğunu belirten Lavrov, Batı'nın yaptırımlarıyla oluşan sorunlar ve Rus gemilerinin sigortalanmasına, geçişine getirilen engeller haricinde Rus tahılının ve gübresinin ihracatı konusunda hiçbir sorun olmadığının altını çizdi.

Lavrov, Ukrayna'daki limanlarda mahsus kalan tahılın Kiev'in ilgili karasularını mayınlardan temizlemeyi reddetmesi nedeniyle çıkarılamadığını da sözlerine ekledi.