Lavrov: Demir perde iniyor, dikkat etsinler

Dış Haberler

Madrid Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’yı da bünyesine katan NATO’nun genişlemesine tepki veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "NATO'nun sınırlarımızda özellikle Baltık ve Polonya'daki faaliyetlerinden ciddi şekilde endişe duyuyoruz" dedi.

Belarus'un başkenti Minsk'i ziyaret ederek mevkidaşı Vladimir Makei ile görüşen Lavrov, “Ortak kanaatimiz, bu tür eylemlerin açıkça çatışmacı bir karaktere sahip olduğu ve Avrupa güvenlik alanında geriliminin daha da artmasına ve parçalanmasına yol açacağı yönündedir" ifadelerini kullandı. ABD’nin eski Sovyet cumhuriyetlerindeki faaliyetlerinin "çok ama çok tehlikeli" olduğunu belirten Lavrov, bunu da kendi ulusal güvenliklerine yönelik tehdit olarak gördüklerini belirtti.

Toplantıda bakanlara Batı ülkeleri ile Rusya ve Belarus arasında "Demir perde" olup olmayacağı soruldu. Belarus Dışişleri Bakanı Makei, "Demir Perde"nin ana hatlarının şimdiden ufukta belirlendiğini ve temelinin atıldığını söyledi. Makei, "Siyasi temaslar sıfırlandı. Ekonomide bize yaptırım baskısı uygulanıyor, Yıllardır oluşturulan ticari ve ekonomik ilişkiler paramparça oluyor. Vatandaşlarımıza engellemeler getirildi. Belarus ve Rus şirketlere hava sahası kapatılmış durumda" ifadelerini kullandı.

Lavrov da "AB ile 2014’ten bu yana ilişkilerimiz yok. Demir perde, pratikte iniyor lakin dikkatli olsunlar, bir şeylerini sıkıştırmasınlar. Avrupa Birliği, çıkarlarımızı anlamak ve dinlemekle hiç ilgilenmiyor. Brüksel'de alınan kararların Washington'da biçildiğini son yıllarda zaten gördük" dedi.

BRÜKSEL’DEN DESTEK

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, Ukrayna parlamentosuna yaptığı açıklamada, "Ne kadar sürerse sürsün, Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz. Siz galip gelene kadar biz dinlenmeyeceğiz. Ukrayna'nın yeniden inşası ve AB üyelik süreci birlikte yürüyecek" diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de ülkesinin 115 gün gibi rekor bir süre içerisinde aday ülke statüsü aldığını belirterek, Avrupa Birliği’ne elektrik ihraç etmeye başlayabileceklerini söyledi.