Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığı haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayısına göre çok yüksek riskli il sayısı 9’dan 12’ye yükseldi. Sinop, Samsun, Ordu, Giresun gibi Karadeniz illerinin yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Konya gibi kentlerde de vaka sayısı bir önceki haftaya göre arttı.

Lebaleb kongrelerin faturası: Gittikçe daha da büyüyen tehlikenin en net haritası

İsmail ARI

İktidar, tüm uyarılara rağmen ‘lebaleb’ (tıklım tıklım) kongre yapmaya devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün 100 bin nüfusa karşılık gelen illere göre haftalık vaka sayısını açıkladı.

Verileri sosyal medya hesabından paylaşan Koca, "Haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayısında bazı illerimizde belirgin artış var. Normalleşmeyi konuştuğumuz şu günlerde daha hızlı normal hayata dönebilmek için her birimiz tedbirlere daha çok uymalıyız" ifadelerini kullandı.

AKP’nin vaka sayısının yüksek olmasına rağmen kongreler düzenlediği Karadeniz’de vaka artışının devam ettiği görüldü. Karadeniz'deki kentler nüfusa oranla vaka sayısında yine ilk sıralarda yer aldı. Her 100 bin kişide vaka sayısı İstanbul’da 68,23, Ankara’da 35,39, İzmir’de 42,67, Antalya’da 78,92 oldu. Sakarya, Samsun, Balıkesir ve Burdur da artış gözlenen iller arasında yer aldı.

EN BÜYÜK ARTIŞ SAMSUN VE ORDU'DA

Haftalık vaka sayısında Samsun ve Ordu’dan sonra en büyük artışın yaşandığı üçüncü şehir olan Giresun’da 8 Şubat’ta AKP İl Kongresi yapılmıştı. 8-14 Şubat tarihleri arasında Giresun’da 184.34 olan vaka sayısı 15-21 Şubat tarihleri arasında 217.51’e yükseldi.

lebaleb-kongrelerin-faturasi-gittikce-daha-da-buyuyen-tehlikenin-en-net-haritasi-844999-1.



İSTANBUL’DA DA VAKA SAYISI ARTTI

İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu’nun geçen günlerde “Süreç olarak şu anda iyi bir pozisyondayız. İstanbul 1 Mart’tan itibaren olacak kısıtlamaların azalmasına hazır” açıklaması yaptı ama kentte vakalar durmadı. İstanbul’da 8-14 Şubat haftasında 100 binde 60.19 vaka görülürken bu sayı 15-21 Şubat arasında 68,23’e yükseldi.

NORMALLEŞME 1 MART’TA BAŞLIYOR

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın normalleşmenin 1 Mart’tan itibaren başlayacağı yönündeki açıklaması sonrası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca detayları şöyle paylaşmıştı: “Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşecegiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak.”

DÖRT KATEGORİ BELİRLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, normalleşme takviminin ülke genelinde nasıl uygulanacağı ve illerin risk durumuna göre nasıl sınıflandırılacağı hakkında detayları paylaştı. Buna göre iller vaka sayılarının nüfuslarına oranı doğrultusunda "düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli ve çok yüksek riskli" olarak
sınıflandırılacak.

***

İllerin kategorisi nasıl belirlenecek?

Fahrettin Koca, düşük riskli illerin ‘mavi’, orta riskli illerin ‘sarı’, yüksek riskli illerin ‘turuncu’, çok yüksek riskli illerin ise ‘kırmızı’ ile gösterileceğini de açıkladı. İllerin risk durumunun belirlenirken şu kriterler göz önünde bulundurulacak:

***

Pozitif oranı yüzde üçün altında olmalı

Haftalık vaka sayılarını ve normalleşme açıklamalarını BirGün’e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala şunları söyledi:

“Avrupa Birliği Hastalıkları Konsolide Önleme Merkezi bu verileri Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı gibi 7 günde bir değil de 14 gün de bir yayımlıyor. Normalleşme için bizim asıl değerlendirmemiz 14 günlük yeni olgu görülme sıklığının yüz binde 10’un altına düşmesi. O zaman rahat bir nefes alabiliriz. Bunun haricindeki yaklaşımlar gerçekçi yaklaşımlar değil. Dünyada kabul edilen ölçüt ise ‘14 günlük vaka sayısının 100 binde 20’nin üzerindeyse yüksek riskli ve 100 binde 50’nin üzerindeyse çok yüksek riskli’ şeklinde.

Değerlendirme için üç veri şart

14 günde yeni olgu sayısı 100 binde 10’un altına düşmeli. 100 binde olgu görülme sıklığı normalleşmeyi konuşmak için tek başına yeterli değil. Nüfusa göre ne kadar test yapıldığı ve yapılan testlerdeki pozitiflik oranı da açıklanmalı. Türkiye’de pozitiflik oranı yüzde altı civarında ama bu yüzde üçün altında olmalı. Sonuç olarak 100 binde olgu görülme sıklığı, yapılan test sayısı ile yapılan test sayıları içindeki pozitiflik oranı da açıklanmalı. Bu üç veriyi birden değerlendirerek o ilde salgının ne durumda olduğuna karar verebiliriz.”

***

AKP kongrelerinin yapıldığı illerde vaka sayıları arttı. 100 binde görülen vaka sayısı şöyle gerçekleşti:

lebaleb-kongrelerin-faturasi-gittikce-daha-da-buyuyen-tehlikenin-en-net-haritasi-845000-1.

***

lebaleb-kongrelerin-faturasi-gittikce-daha-da-buyuyen-tehlikenin-en-net-haritasi-845001-1.

***

TTB’den yeni dalga uyarısı

İKTİDARIN normalleşmeye ilişkin yaptığı açıklamaların ardından TTB’den uyarı geldi. Yeni dalga tehlikesine dikkat çekilen TTB açıklamasında şöyle denildi:

“Toplumsal bağışıklık için yeterli aşılamanın yapılmadığı, salgının henüz kontrol altına alınmadığı, mutant varyantların yayıldığı ve Covid-19 nedeniyle her gün 100’e yakın insanımızı yitirdiğimiz bir süreçte “normalleşme” adımlarının atılması yeni bir dalga getirir. Salgının yükü sadece belli bir kesime yüklenilmemeli. Toplumsal düzeyde bulaşıcılığı önleyecek tedbirler alınırken sosyal devlet olanakları toplum yararına kullanılmalı.”