Letonya basını, bir süredir ülkede bulunan ve sinema tarihinin en önemli yönetmenleri arasında gösterilen Kim Ki-duk'un, koronavirüse bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini yazdı.

Letonya basını: Kim Ki-duk hayatını kaybetti

Letonya basını, Güney Koreli film yönetmeni Kim Ki-duk’un hayatını kaybettiğini duyurdu.

Delfi haber portalında yer alan haberde, 20 Kasım’da Letonya'ya gelen Kim Ki-duk’un, koronavirüse bağlı komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Jurmala şehrinde ev ve oturma izni almak istediği öğrenilen 60 yaşındaki yönetmen, önceden planlanan bir toplantıya gelmeyince arkadaşları endişeye kapıldı ve ülkedeki hastanelerde kendisini aramaya başladı.

Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen belgesel film festivali ArtDocFest/Riga’nın direktörü Vitaliy Manskiy, Delfi haber portalına verdiği demeçte, kişisel bilgilerin korunmasına ilişkin kurallar nedeniyle yönetmeni arayışlarının uzun zaman aldığını ifade etti.

Manskiy ayrıca, çevirmeni Darya Krutova’nın da Koreli yönetmenin hayatını kaybettiğini doğrulandığını belirtti.

SİNEMAYA DAMGA VURMUŞ İSİMLERDEN BİRİ

Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk, sinema tarihinin en önemli yönetmenleri arasında gösteriliyor.

Kariyerine 1996 yılında, 36 yaşındayken çektiği küçük bütçeli Timsah adlı filmle başlayan Kim Ki-duk’un, pek çok yönetmenin aksine sinema eğitimi almamasının ve herhangi bir yönetmenin yanında çalışmamasının, kendi özgün anlatımını yaratma konusunda önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.

Kim Ki-duk’un kazandığı uluslararası ödüller şu şekilde:

* Fedakar Kız / Berlin Uluslararası Film Festivali, En İyi Yönetmen (2004)

* Boş Ev / Venedik Film Festivali, En İyi Yönetmen (2004)

* Arirang / Cannes Film Festivali En İyi Film, Un Certain Regard-‘Belirli Bir Bakış’ (2011)

* Pietà/ Venedik Film Festivali, Altın Aslan, (2012)