Samsun’da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde bulunan 20 dönümlük ormanlık bölge, 50 leylek yuvasına ev sahipliği yapıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte leyleklerin yuvalara göçü başladı 50 leylek yuvası var 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, yaklaşık 20 dönümlük ormanlık bölgede bulunan […]

Leylek Köyü’nün sakinleri geldi

Samsun’da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde bulunan 20 dönümlük ormanlık bölge, 50 leylek yuvasına ev sahipliği yapıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte leyleklerin yuvalara göçü başladı

50 leylek yuvası var

19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, yaklaşık 20 dönümlük ormanlık bölgede bulunan 50 leylek yuvası dikkat çekiyor.

Ağustos’a kadar misafir oluyorlar

Bafra’nın Doğan Mahallesi’nde ‘Leylek Köyü’ diye adlandırılan yuvalara nisan ayında gelip üreyen leylekler, ağustostan sonra göç ediyor.

Yoğun ilgi

Bölgeye turistler ve kuş gözlemcileri yoğun ilgi gösteriyor.

Nesli tehlikede olan 15 tür var

Avrupa Kuş Alanları Envanteri’ndeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan kuş cennetinde, dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15’i görülüp, kayıt altına alındı.

Kuşlar hakkında bilgiler veriliyor

Konulan tabelalarla leylekler hakkında bilgi verilirken, kuşların doğal ortamlarında rahatsız edilmemesi yönünde uyarılarda bulunuluyor.

Araç girişine kapatıldı

Samsun’da 356 kuş türünün yaşadığı, 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması için bölge geçen temmuz ayında araç girişine kapatıldı. 

Köy; göl, bataklık ve sazlıklardan oluşuyor

5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor.