Leyne köylüleri, Leyne’de ki zeytinlik alanları madencilik faaliyetlerinden korumak için dava açtı

Leyne köylüleri zeytinlerini koruyor

BERKAY SAĞOL

Leyne köylüleri Leyne’de ki zeytinlik alanları madencilik faaliyetlerinden korumak için dava açtı. Köylüler Bağyaka ile başlayan Eskihisar, Yeşilbağcılar ile devam eden talana dur demek için dava açtılar.

Köylüler adına basın açıklamasını okuyan Kazım Erol, “Zeytinciliği Koruma Kanuna göre Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş nin burada madencilik yapma şansı yok. Şirketi kanunu yok sayarak burada çalışıyor, kanun açık zeytinlik alanlarında 3 km çapında hiçbir madencilik yapılamaz diyor. Bu yüzden bugün Leyne’deki zeytinlik alanlarını korumak için dava açıyoruz. Bizler ekmeği, suyu, havayı, toprağı savunan köylüleriz. Doğayı sermayeye peşkeş çekenlerin karşısındayız. Dünya kömürü terk ederken tarım, sağlık, temiz enerji ön plana çıkarken ya modern dünyaya entegre olacağız ya da doğayı yok eden tarafta olacağız. Gökbel Dağından Bayıra kadar alan Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş’nin kömür ruhsatı sahasıdır. Yeraltından alacağız diyecekler suyumuz gidecek. Büyük talanlar büyük yalanlar ile oluyor” diye konuştu.

leyne-koyluleri-zeytinlerini-koruyor-756849-1.

“ÇOCUKLARINIZA NASIL BİR YATAĞAN BIRAKACAĞINIZI HAYAL EDİN”

Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş’nin kanunları çiğnediğini belirten Erol, “Yatağan Termik Santral filtreleri yetersiz kül gaz tutma oranı düşük havamız ölüm saçıyor, kül dağındaki radyasyon sularımızdaki kurşun, cıva ne kadar? Zeytin, tarım ürünlerinin dış pazarda alıcısı yok, dağlar delik deşik Yatağan nereye gidiyor? Çocuklarınıza nasıl bir yatağan bırakacağınızı hayal edin. Gökyüzü herkesin ise Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş hem ilahi hem de anayasa vatandaşlarının 56. Mad. Verdiği haklara göre suç işlemektedir. Kömür ve fosil yakıtlara hayır, güneş bize yeter”