Lezita işçilerine dayanışma güç verdi

Haber Merkezi

İzmir Kemalpaşa’da faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita fabrikasında Öz Gıda-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra işten atılan işçilerinin direnişinde 1 ay geride kaldı. Fabrika önünde işe iade ve sendikal haklarına saygı duyulması talebiyle direnen işçilere dün pek çok siyasi parti, sendika ve emek örgütü destek ziyaretinde bulundu. Kovulan 39 işçinin derhal işe alınması talep edildi.

2021 yılı Temmuz ayından beri Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş'e üye oldukları için işten atılan 39 işçinin fabrika önündeki direnişi 31’inci gününde devam etti. Atılan işçilerden 20'sinin işe iade ve sendikal tazminat davaları kazanımla sonuçlanmasına rağmen işveren davayı istinafa taşıdı. Yaşanan son gelişmelerden sonra Öz Gıda-İş dün sabah saatlerinde fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

EMEĞİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ

Açıklamayı işten atılan işçilerden Yeter Kotan okudu. Kotan işten atmaların ardından işverenin baskılarını da artırdığını söyledi. Sendikal örgütlülüğü engellemek için fabrikaya taşeron sistemi getirildiğine dikkat çeken Kotan Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin yetki tespitine ve taşeron sistemine dair rapora rağmen taşeronun devam etiğini belirtti. Kotan, “İşçilerin tek istediği emeklerinin karşılığını almak. Anayasal hakları işveren tarafından yüz kızartıcı suç olarak görüldü. Fabrikaya ihanet etmekle, terörist olmakla, hırsız olmakla itham edildiler, hedef gösterildiler” dedi.

Mücadelelerinin 31’inci gününde oldukları bilgisini veren Kotan, “İşveren ve işveren vekilleri yasal mücadelemizin başladığından beri fabrikayı adeta bir hapishaneye çevirmiş, kameralar, dikenli teller ve tel örgülü yapay çimlerle fabrikayı kapatmıştır. İçerde baskılar şiddetlinmiş, tehditler, bölüm değiştirmeler, boş yere tutanak tutmalar devam etmektedir. Amaç işçiyi sindirmek, boyun eğdirmektir. Buna rağmen sendikasından istifa etmeyen işçiler dik duruşunu sürdürmektedir” diye konuştu.