Boğaziçi Üniversitesi’nden 12 öğrencinin eski rektör Prof. Dr. Melih Bulu’yu protesto eylemlerinde ‘LGBTİ+ flaması taşıdığı ya da yanında durduğu için’ yargılandığı davada beraat kararı çıktı.

'LGBTİ+ bayrağı' davası: Boğaziçili öğrenciler beraat etti

Boğaziçi Üniversitesi girişinde gökkuşağı bayrağı açtığı için hakkında soruşturma açılan arkadaşlarına destek olmak isterken gözaltına alınan ve haklarında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla dava açılan 12 öğrenci beraat etti.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nde (MLSA) yer alan habere göre, İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen dokuzuncu duruşmaya, öğrencilerin avukatları Özlem Burçin Şahin, Baran Albayrak, İrem Yener, Eylem Kılıç ve Sevda Nur Bayram katıldı.

Savcı, öğrencilerin cezalandırılmasına yönelik mütalaasını tekrar etti.

"BİLİRKİŞİ RAPORU, HÜKÜM İÇİN ESAS ALINMAMALI"

Avukatlar, farklı zamanlarda gözaltına alınan öğrencilerin aynı dosyada toplandığını, iddianamede maddi hatalar olduğunu, bilirkişi raporunda da yetkisini aşan birçok değerlendirme bulunduğunu belirtti. Bilirkişi raporunun hüküm için esas alınmaması gerektiğini ifade etti.

Avukatlar, elinde gökkuşağı bayrağıyla yürüyen öğrencilerin gözaltına alınmasının hiçbir hukuki gerekçesi olmadığını, yolda yürümenin de gökkuşağı bayrağının da suç teşkil etmediğini hatırlattılar. Ayrıca iddianamede öğrencilerin Melih Bulu’yu protesto ettiğinin yazıldığı, ancak Bulu’yu protesto etmenin de hukuka aykırı olmadığının altını çizdi. Gözaltına alınan öğrencilerden birinin polis şiddeti sonucu kaşının patladığını da hatırlatan avukatlar, devletin protesto ve gösteri hakkının kullanılmasının sağlanmasıyla ilgili pozitif yükümlülükleri olduğunu belirttiler.

Öğrencilere isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getiren hakim, 12 öğrenci hakkında ayrı ayrı beraat kararı verdi.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin,1 Şubat’ta düzenlediği gösteride okulun kapısının girişine çıkıp LGBTİ+ bayrağı açtığı için N.D. isimli öğrenciye ve kendisine destek veren toplam 12 öğrenciye fakülteleri tarafından soruşturma başlatılmıştı.

12 öğrenci hakkında hazırlanan iddianamede, “uyarılara rağmen grubun flamaları kapatmaması, toplu halde yürümekte ısrar etmeleri ve sosyal mesafe kurallarına uymamaları” ifadeleri yer aldı. Yargılanan öğrencilerin “LGBT bayraklarıyla yürümekte olan grubun içinde oldukları” iddia edilmişti.

İddianamede, öğrenciler hakkında “terör arşiv kayıtlarında” inceleme yapıldığı, ancak bir kayıt bulunamadığı da belirtilmişti.

Öğrencilerin yargılanmasına Haziran 2021’de başlandı. Dava boyunca iki kere hakim ve savcı değişti. Dosyaya bakan üçüncü savcı, esas hakkındaki mütalaasında 12 öğrencinin “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçunu işlediklerinin sabit olduğunu iddia ederek 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istemişti.