LGBTİ+’lar kimliklerini yaşayamıyor

Haber Merkezi

Kamuda çalışan LGBTİ+’lar, kendi kimliklerini yaşayamıyor. ‘Türkiye’de Özel Sektör ve Kamu Çalışanı LGBTİ+’ların Durumu Araştırması’na göre özel sektörde çalışan LGBTİ+’ların yüzde 14,8’i işyerlerinde tamamen kimliklerini açıklarken kamudakilerin ise yalnızca yüzde 3,4’ü bu konuda açık.

Kaos GL’nin Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’yle birlikte yürüttüğü araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya özel şirket çalışanı 674, kamu çalışanı 175 olmak üzere toplamda 849 LGBTİ+ olduğunu beyan eden kişi katıldı.

‘Cinsiyet kimliği/ cinsel yönelim/ interseks durumu açısından çalıştığınız kurumda açık davrandığınızı düşünüyor musunuz?’ sorusuna 175 kamu çalışanı katılımcının yüzde 49,1’i “Tamamen kapalıyım” yanıtını verdi.

Yüzde 14,3’ü kısmen açık olduğunu, sadece yüzde 3,4’ü ise ‘’Tamamen açık’’ olduğunu belirtti. Açık olmasalar da tahmin edildiklerini düşünen ise yüzde 30,3 oldu.

Özel sektörde ise işyerinde tamamen açık olduğunu beyan eden katılımcıların oranı yüzde 14,8 olurken yüzde 32,8’i ise işyerinde tamamen kapalı olduğunu aktardı. Yüzde 28’i de kısmen açık. “İşe alım sürecinde herhangi bir ayrımcı tutum, söylem, davranış ya da uygulama ile karşılaştınız mı” sorusuna kamu çalışanlarının yüzde 42,9’u karşılaşmadığını çünkü kimliğini gizlediğini söyledi.

“Çalıştığınız kurumda bizzat size yönelik herhangi bir ayrımcı tutum, söylem, davranış ya da uygulama ile karşılaştınız mı” sorusu yönetilen kamu çalışanlarından yalnızca yüzde 10,9’u karşılaştığını bildirdi. Ayrımcılıkla karşılaşmadığını belirten yüzde 43,4’lük kesim bunu durumunu gizlemesine bağladı.