LGBTİ+’lara polis şiddeti şimdi de Ankara’da

HABER MERKEZİ

İktidarın her fırsatta hedef gösterdiği LGBTİ+’lar, 29’uncu Onur Haftası kutlamaları nedeniyle dün Ankara Kuğulu Park’ta bir araya geldi. Ankara Onur Yürüyüşü Komitesi’nin yaptığı basın açıklamasının ardından en az 18 eylemci gözaltına alındı.

Komitenin yaptığı açıklamada “Bugün burada, senelerdir Ankara’da yasaklarla susturmaya çalıştığınız sesimizi duyurmak, bir kez daha vardık, varız, var olacağız demek için bir aradayız” denildi. İstanbul Onur Yürüyüşünde ve Boğaziçi’nde gözaltına alınanlara da değinilen açıklamada, “Ahlaksız, sapkın gibi ifadelerle, gökkuşağını suç unsuru sayacak boyutta yasaklamalarla bizi kriminalize eden iktidara ve tüm siyasilere sesleniyoruz. Baskı ve şiddet ahlaksa biz ahlaksızız diyoruz. Gökkuşağı bayrağı taşıdığı için Boğaziçi'nde gözaltına alınan 12 arkadaşımızın, 27 Haziran' da gerçekleşen İstanbul Onur Yürüyüşünde gözaltına alınan 40'tan fazla arkadaşımızın ve fobiye karşı ses çıkarttığı için gözaltına alınan sayısız arkadaşımızın yanındayız” ifadeleri kullanıldı.

1 TEMMUZ’A ÇAĞRI

Ayrımcılığın her türlüsüne karşı olduklarını dile getiren Ankara Onur Yürüyüşü Komitesi, “İktidar ve kurumlarının tüm hedef göstermelerine ve saldırılarına karşı güvenli alanlarımızı koruyoruz ve büyütüyoruz. Ne yalnız ne de yanlışız. Ayrımcılığa karşı dimdik duran herkesi 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi bizim demek üzere Sakarya Caddesi’ne bekliyoruz” diyerek çağrıda bulundu.

Açıklamanın ardından Tunalı Hilmi Caddesi’ne inen LGBTİ+’lara polis müdahale etti. Kameralara yansıyan görüntülerde bazı yurttaşlara ters kelepçe yapıldığı da dikkat çekti. Gözaltına alınanlar Güvenlik Şube’ye gitmelerinin ardından sağlık kontrollerinden geçmek üzere hastanelere sevk edildi.

SOL PARTİ: YANINIZDAYIZ

SOL Parti, LGBTİ+’lara yönelik müdahale ve gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. SOL Parti’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bu etkinliklerin yasaklanma nedeni Valilik ve Kaymakamlık gibi kurumlara açıklatılan bir ‘hassasiyet’ söyleminden ibaret. İstanbul Sözleşmesi’nin iptali de, hayatlarımıza yönelik bu saldırılar da rastlantı değildir. Saray rejiminin kendi cinsiyetçi, gerici uygulamalarını halka dayandırmaya çalışan bu yalanları artık son bulmalıdır. LGBTİ+ vardır, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık derhal son bulmalıdır. Baskıya ve şiddete direnen LGBTİ+ eylemcilerinin SOL Parti olarak yanındayız! Tüm renklerimizle eşitlik ve özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz.”

***

35 kişi hâkim karşısına çıktı

8 Mart 2020’de yapılan “Feminist Gece Yürüyüşü’nde” gözaltına alınarak haklarında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme” suçlaması ile dava açılan 35 kişi de dün hâkim karşısına çıktı. Duruşmaya 24 sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada, sanıkların savunmaları alındı.