Yalnızca 174 bin öğrencinin “nitelikli” tarif edilen okullara girebileceği LGS’ye 1 milyon 38 bin öğrenci katıldı. LGS’nin 20 soruluk Matematik testinde doğru cevap sayısı ortalaması 4,20’de, Türkçe testinde ise 9,41’de kaldı.

LGS eğitim sistemine ayna tuttu: Matematik ortalaması 20’de 4!

Mustafa BİLDİRCİN

Covid-19 gölgesinde gerçekleştirilen Liselere Giriş Sınavı’nın (LGS) sonuçları ve sonuç raporu açıklandı. MEB’in verilerine göre, MEB tarafından başvurusu yapılan 1 milyon 243 bin 830 öğrenciden 1 milyon 38 bin 492’si sınava katıldı. Öğrencilerin yalnızca yüzde 14’ünün sınavla öğrenci alacak liselere girmesine olanak sağlayacak sınava katılım oranı yüzde 83'de kaldı.

LGS’nin sonuç raporuna göre, 20 soruluk Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin hiçbirinde doğru cevap sayısı ortalaması 10’un üzerine çıkamadı.

MATEMATİK’TE DİP GÖRÜLDÜ

Eğitim uzmanları ve öğrencilerin, “Matematik soruları abartılı derecede zordu” eleştirisinin haklılığını ortaya koyan veriye göre, 20 soruluk Matematik testindeki doğru cevap sayısı ortalaması 4,20’de kaldı. Matematik, öğrencilerin en başarısız olduğu alan oldu.

Doğru cevap sayısı ortalamasının en yüksek olduğu alan olan Türkçe’de bile doğru cevap sayısı ortalaması 10’u geçmedi. Rapora göre, 20 soruluk Türkçe testinin doğru cevap sayısı ortalaması 9,41 ile ifade edildi. LGS’de Matematik ve Türkçe’nin ardından 20 soru sorulan bir diğer alan olan Fen Bilimleri’nin doğru cevap sayısı ortalaması ise 8,04 olarak kaydedildi.

Raporda, 10’ar soru bulunan İnkılap tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil testlerindeki doğru yanıt ortalaması da sırasıyla 5, 6 ve 5 olarak yer aldı.

Matematik testine ilişkin raporda yer alan detaylar, eğitim sisteminin içinde bulunduğu duruma adeta ayna tuttu. Testteki 20 sorunun tamamını doğru yanıtlayabilen öğrencilerin oranı yüzde 0,07 olurken öğrencilerin büyük bölümü sadece üç soruda doğruyu bulabildi. Sınavda, doğru cevap sayısı ortalaması en yüksek olan Türkçe testinde de tablo değişmedi. Türkçe’de, “Full çeken” öğrencilerin oranı rapora yüzde 0,87 olarak yansıdı.

KIZLAR YİNE DAHA BAŞARILI OLDU

Raporda, bazı kişisel ve ailevi özellikleri ile sınav performansları arasındaki ilişki hakkında sonuçlara da yer verildi. Elde edilen bulgular, 2018, 2019 ve 2020 yıllarındaki merkezi sınavlarda olduğu gibi 2021 yılında da kız öğrencilerin matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha başarılı olduğunu gösterdi.

EKONOMİK DURUM SONUCU ETKİLEDİ

Hemen her yıl olduğu gibi bu sınav yılında da sosyoekonomik düzeyin başarıya pozitif etkisi gözler önüne serildi. Buna göre, velilerin eğitim düzeyleri ve sosyoekonomik düzeylerindeki artış, öğrencilerin akademik performanslarındaki artışı doğrudan etkiledi. Anne eğitim düzeyi ilkokul olan öğrencilerin merkezi sınav puanı ortalamasının 242,98, lisansüstü olan öğrencilerin ortalamasının 362,98 olduğu belirlendi.

97 ÖĞRENCİ TAM PUAN ALDI

Sınava 36 farklı kentten katılan 97 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Puanların 100 ile 500 arasında değiştiği dağılımda öğrencilerin yüzde 5,61'inin 400-500 puan aralığında olduğu bildirildi.