Milyonlarca öğrencinin ‘nitelikli’ liselere girmek için yarıştığı LGS sonuçları açıklandı. Sonuçlara itirazlar için son gün 1 Temmuz

LGS sonuçları açıklandı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un yerine getirilen ve soruların zorluğu ile tercih sisteminin belirsizliği gibi nedenlerle tartışmalara konu olan Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçları dün saat 16.00’da açıklandı. Büyük bölümü imam hatip ve meslek liseleri arasından belirlenen bin 367 “nitelikli” okula girmek için yarışan 1 milyona yakın öğrenci, MEB’in daha önce yaptığı, “Sonuçlar 26 Haziran’da açıklanacak” açıklamasına karşın sonuçların geç saatte açıklanmasına tepki gösterdi.

LGS sonuçlarının açıklanmasını da eğitime ilişkin hemen her konuyu olduğu gibi seçim sonrasına erteleyen Bakanlık, 972 bin öğrencinin girdiği sınavın sonuçlarını dün açıkladı. Sınav sonuçlarıyla birlikte yüzdelik dilimleri de açıklayan MEB, “nitelikli” okullara hangi puan ve yüzdelik dilimle girileceğini ise paylaşmadı.

İtirazlar 1 Temmuz’a kadar
Öğrencilere, sorulara ve sonuçlarına yapılacak itirazlar için 1 Temmuz’a kadar süre verildi. Sonuçlara ilişkin itiraz için ÖDSGM resmi internet sayfasında yayımlanan sınav itiraz bölümü adres olarak gösterildi. Elektronik ortamda yapılan itirazların incelenebilmesi için Bakanlık tarafından belirlenen bankalar aracılığıyla MEB’e 20 lira yatırılması şart koşuldu. Belirlenen süre içinde yapılmayan itirazların dikkate alınmayacağı bildirildi.

Kolejler önceden mi bilgilendirildi?
Sınav sonuçlarının MEB tarafından açıklanmasından saatler önce bazı özel eğitim kurumlarının, “LGS’de Türkiye şampiyonu çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz” açıklamasını yapması dikkat çekti. Kolejler, öğrencilerin ve velilerin sınav sonuçlarını heyecanla beklediği saatlerde medya kuruluşlarına, “Öğrencilerimizin bu başarısını sizlerle paylaşacağımız basın toplantımızda siz değerli basın mensubu arkadaşlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyarız” mesajlarını iletti. Özel okulların, sonuçların resmen açıklanmamasına karşın yaptığı bu açıklamalar, “Sonuçlar kolejlere önceden mi verildi?” sorusunu gündeme getirdi.

Serbest kayıt dönemi 6 Temmuz
Sonuçların yayımlanmasından sonra gözler yüzdelik dilimlere ve tercih dönemine çevrildi. Sınavla öğrenci alan özel okullar bugün akşama kadar taban puanlarını ilan edecek ve 1 Temmuz’a kadar ön kayıt alacak. Taban puanı tutan öğrenciler birden fazla koleje ön kayıt yaptırabilecek. Kolejlere kayıt 6 Temmuz’a kadar sürecek, 6 Temmuz’da ise serbest kayıt dönemine geçilecek. Özel okula kesin kayıt olup MEB sisteminden sınav sonuçlarına göre tercih yapanların listesi MEB tarafından iptal edilecek.