Sınavla öğrenci alan “nitelikli” liselere yerleşmek isteyen öğrenciler için tercih dönemi yarın sona eriyor. Bakanlığın oluşturduğu tercih danışma komisyonunda görevli Ali Özmen, “Ağlayarak ayrılan öğrencilerimiz oluyor” dedi

LGS tercihlerinde son gün yarın: Ağlayarak ayrılan öğrenciler oluyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’un yerine getirilen LGS’nin tercih dönemi yarın sona eriyor. Uzman görüşü alınmaksızın getirilen yeni sisteme ilişkin velilerin soru işaretlerini gideremeyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) tercih dönemi için oluşturduğu tercih danışmanlığı komisyonları da velilerin kafa karışıklığını gidermeye yetmiyor. Tercih ekranında istedikleri okullar çıkmayan velilerin çözüm bulmak için yardım istediği rehber öğretmenler dahi sistemdeki belirsizlik nedeniyle aileleri yönlendiremiyor. Ankara’da bir alışveriş merkezinde kurulan tercih danışmanlığı komisyonunda görevli rehber öğretmen Ali Özmen, “Sistemde hâlâ büyük belirsizlikler var. Buradan ağlayarak ayrılan öğrencilerimiz oluyor” diyor.

Bir milyona yakın öğrenci, seçim karmaşası içinde girdikleri LGS’nin tercih dönemini yeni kabine tartışmaları içinde tamamlamaya çalışıyor. Sürecin başından itibaren sisteme ilişkin soru işaretleri bulunan veliler için okul, şehir meydanı, büyük park ve alışveriş merkezleri gibi alanlarda oluşturulan toplam 5 bin 495 tercih danışmanlığı komisyonu da çoğu zaman soru işaretlerini gidermenin uzağında kalıyor. Yurt genelindeki komisyonlarda görev alan 15 bin tercih danışmanından biri olan ve Ankara’da bir AVM’de kurulan danışma merkezinde görev alan Ali Özmen, tercih döneminin sonuna gelinmesine karşın belirsizliklerin sürdüğüne dikkati çekiyor.

Karmaşa içinde tercih
Özmen’e göre tercih dönemindeki en büyük kaos LGS puanıyla yerleşmek isteyen öğrencilerin tercihlerinde yaşanıyor. Özmen, velilere tercihleri için işaret edilen e-Okul’a teknik sorunlar nedeniyle girilemediğinden yakınarak, “Öğrenciler doğru bilgileri girse dahi, ‘Girdiğiniz bilgilere ait öğrenci bulunamadı’ hatası veriyor” diyor. Bakanlığın, sınavla yerleşecek öğrenciler için 2-13 Temmuz olarak belirlediği tercih süresinin yetersiz olduğunu ifade eden Özmen, şunları anlatıyor:
“Öğrencilerin neredeyse tamamı diyebileceğim bir bölümü akademik eğitim veren liselere yerleşmek istiyor. Genel yüzdelik dilimleri ve il yüzdelik dilimleri farklı olan öğrenciler, tercih sırasını neye göre yapacaklarını bilmiyor. İlk önce bize de asıl olanın puan değil yüzdelik dilimler olduğu söylendi. Daha sonra yapılan açıklamada ise puanı dikkate almamız gerektiği söylendi. Son açıklamaya göre ise öğrencilerin Türkiye’de girdikleri yüzdelik dilimler göz önüne alınacak. Çocuklara böyle bir karmaşa içinde yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

En çok merak edilen…
Başarılı olan bazı çocukların yaşları nedeniyle istediği okullara yerleşemeyeceğini ifade eden Özmen, yerleştirme ölçütleri arasında sıralanan, “Yaşı küçük öğrenciye öncelik” maddesinin dezavantaj oluşturduğunu vurguluyor. Komisyonlardan yardım isteyen ailelerin en çok merak ettiği şeyin ne olduğunu sorduğumuz Özmen, şu yanıtı veriyor:
“En çok merak edilen, tercih edilecek okul sayısının kaç olacağı ve okul türü kısıtlaması olup olmadığı. Biliyorsunuz, bir öğrenci istemediği takdirde meslek lisesi ve imam hatip lisesi seçmek zorunda değil. Üç Anadolu lisesi tercih edip bırakabiliyor. Aileler, ‘Gerçekten sadece Anadolu liselerini tercih edebiliyor muyuz?’ diye soruyor. Evet bunu yapabilirler ama tercih döneminde kontenjanlar nedeniyle herhangi bir okula kayıtları düşmezse, il ve ilçe milli eğitim bünyesinde kurulan komisyonun belirlediği bir okula gitmek zorundalar. Bunu kabul etmedikleri zaman da geriye iki seçenek kalıyor; ya açık liseler ya da özel okullar...”