LGS ve YKS sonuçları neden ayrıntılı açıklanmıyor?

Ali TAŞTAN

Haziran ve temmuz ayları her yıl ülkemizde milyonlarca öğrencinin önce LGS ve YKS heyecanını yaşadığı sınavların, ardından da tercih ve yerleştirme sonuçlarının gündemi yoğunlukla meşgul ettiği aylardır.

En son geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan YKS ve LGS sonuçlarına göre birçok öğrencimiz yine hayallerine ulaşamadı. İstedikleri liselerde ve üniversitelerde istedikleri bölüme yerleşecek puanları alamadı. Yerleşemeyen ve herhangi bir mesleki beceri edinmeyen birçok gencimiz, ne yapacakları konusunda hiçbir danışmanlık ve destek almadan hayatlarına devam etmek zorunda bırakıldılar.

ÖSYM tarafından yayınlanan istatistikler ve yayımlanan LGS sonuçları öğrencilerin başarısında geçtiğimiz yıla göre bir nebze artışa işaret etse de eğitim sistemimizin çıktılarının hala hem ortaokul hem de 4 yıllık lise eğitiminden beklenen düzeyde olmadığını gözler önüne sermektedir.

ÖSYM tarafından genel başarı durumuna ilişkin istatistikler ders ve alanlara ilişkin genel bir sonucu ortaya koymaktadır. O da eğitim sistemimizde daha gidilecek uzun bir yol olduğudur.

AÇIKLANMASI GEREKEN SORULAR VE KONULAR

YKS’ye ülkemizdeki Fen Liselerinden, Anadolu Liselerinden, Meslek Liselerinden, İmam Hatip Liselerinden, Proje Okullarından, Özel Okullardan kaç öğrenci girmiştir?

Sınav sonuçlarına göre Fen Liselerinin, Anadolu Liselerinin, Meslek Liselerinin, İmam Hatip Liselerinin, Proje Okullarının, Özel Okulların başarı durumu nedir?

YKS’de İllere göre başarı durumları nasıl değişmektedir?

Yeni mezun öğrencilerin başarısı ile mezun olmuş ve tekraren sınava girmiş öğrencilerin başarıları arasında nasıl bir oransal farklılık bulunmaktadır?

YKS sonuçlarının açıklanması sonrasında yukarıdaki soruları ve başka soruları soran, bilgi almak isteyen eğitimciler, anne babalar, öğrenciler ve planlayıcıların önüne buna ilişkin hiçbir istatistik veri konulmamaktadır. Bu istatistiklerin neden kamuoyuyla paylaşılmadığının açıklaması dahi yapılmamaktadır.

Bu konuda bir tarama yaptığınızda yukarıda özet bir bölümü yer alan ÖSYM Özet verileri dışında MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün yayınladığı bilgilendirme duyuruları karşınıza çıkmaktadır. Bu duyurularda İmam Hatip Liselerinde başarı durumları ayrıntılı olarak paylaşılmakta İlk 100, 500, 1.000, 5.000, 50.000 ve 100 000’de kaç İHL Mezunu olduğu bilgisi, Puan türlerine göre öğrenci sayıları vb. bilgilerin 2019 yılından bu yana düzenli bir biçimde paylaşıldığı görülmektedir.

Bu paylaşımlar neden Orta öğretim Genel Müdürlüğü tarafından diğer okul türleri için yapılmamaktadır? Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Okulların istatistiklerini isim vermeden neden paylaşmamaktadır? Bunun yanında Mesleki ve Teknik eğitim kurumlarının sonuçlarını ilgili Genel Müdürlük neden paylaşmamaktadır. Kısacası sadece tek bir okul türünde ayrıntılı bilgilendirme yapılırken diğer okul türlerinde neden bir gizlilik söz konusudur?

Din Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ve kamuya açık biçimde yayınlanan istatistikler incelendiğinde İlk 100 Öğrenci arasında 2019 yılında 17, 2020 yılında 27, 2021 Yılında 42 ve 2022 yılında 57 İHL Öğrencisi olduğu görülmektedir. İlk 1000’de yer alan öğrenci sayısının da 4 yıl içerisinde kayda değer bir biçimde arttığı gözlenmektedir.

İmam ve Hatip Liselerinde İlk 100’de yıllara göre 17, 27, 42, 57 öğrenci varsa Fen Liselerinde, Anadolu Liselerinde, Meslek Liselerinde ve diğer okul türlerinde öğrenim gören öğrencilerin başarı durumu nedir? Diğer okul türlerinde öğrenim gören öğrenciler İlk 100 ve İlk 1000’de neden varlık göstermemektedir?

YKS sonuçlarına göre 4 farklı puan türü hesaplanmaktadır. Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün paylaştığı veriler hangi puan türüne aittir? Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 4 farklı puan türünde ilk 100’e giren öğrencilerin toplanması sonucunda bulunan 57 sayısı paylaşılarak kamuoyu yanıltılmakta mıdır?

Sınav sonuçları okullar arasındaki eğitsel kalite farkını ortaya koyuyorsa ve yapılan çalışmalar İmam Hatip Liselerinde başarıya olumlu yansıyorsa İmam Hatip Liselerinde bu kaliteyi sağlayan çalışmalar diğer okul türlerinde neden gündeme getirilmemektedir?

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü hangi talimat ve/veya izin doğrultusunda YKS Sonuçlarına ilişkin verileri paylaşmakta, diğer Bakanlık birimleri bu bilgileri paylaşamamaktadır? İmam Hatip Liseleri ile ilgili olarak kamuya açık olmayan bir politika gereğince ön plana çıkarmak ve Öğrencileri yönlendirmek için bilinçli bir çaba mı söz konusudur?

Aklımıza getirmek dahi istemediğimiz başka bir olasılık ise Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve İmam Hatip Liselerine yerleşen FETÖ artıklarının kurumlar ve öğrenciler üzerinde yeni bir hâkimiyet kurdukları ve daha önce sıklıkla yaptıkları gibi sınav sorularına erişerek soruları öğrencilerle paylaştıkları ve hâkimiyetlerini bu yolla geliştirdikleri konusudur.

Bu sorular ve şeffaf olmayan politikalarla bunların yansımaları olan uygulamalar yerine bir an önce tüm okul türleri ile ilgili karşılaştırmalı istatistikler ve bilgilendirmeler açık ve anlaşılır bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

Böylece bir kez daha öğrencilerimiz ve kurumlarımız üzerinde bulundukları makam ve mevkileri, yetkilerini kullanarak, yanlış yönlendirmeler yapılmasının ve hâkimiyet kurulmasının önü alınmış olacaktır.