Libya için yürütülen ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girmesinin ardından tansiyon yükselirken Milli Savunma Bakanı Akar, “Ateşkes bitti sözünün karşılığı yok” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise “Metni tüm tarafların imzalamamasından üzüntülüyüz” diye konuştu

Libya’da ateşkes sallantıda

Politika Servisi

Libya’daki iç savaşta kalıcı ateşkes başlığıyla Moskova’da yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasının ardından, General Halife Hafter’e bağlı güçler yeniden harekete geçti. Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) 12 Ocak’ta Rusya ve Türkiye’nin girişimiyle sağlayan ateşkesin bozulduğunu açıklarken başkentte Trablus’ta yerleşim alanlarına roket atıldığını açıkladı.

Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen UMH Sözcüsü Muhammed Kununu, ‘Hafter yanlısı paralı askerlerin bölgede konuşlandığını ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait insansız hava aracının (İHA) Trablus semalarında uçuş yaptığını’ ifade etti. Kununu, bölgeden göç eden halka evlerine dönmemeleri çağrısı yaptı.
Öte yandan konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Hafter’in ateşkes bitti sözünün sahada bir karşılığı yok” diye konuştu. “Ateşkesin çöktüğünü söylemek için henüz erken” değerlendirmesi de yapan Akar, “Rusların yapacağı çalışmaların sonuçlarını bekliyoruz. Çabamız hem Libya’da hem İdlib’de siyasi bir çözümle, barışın, huzurun gelmesi, akan kanın durmasıdır” ifadelerini kullandı.

ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen Raisina Diyaloğu Konferansı’nda katılımcılara hitap eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Rusya, Libyalı tüm tarafların anlaşma metnini imzalamamasından üzüntü duyuyor. Bu durumu dramatize etmiyoruz, geçmişte de böyle durumlar yaşandı. Rus tarafı, Moskova’da yapılan görüşmenin 19 Ocak’ta Berlin’de yapılması planlanan konferansa katkı sunduğunu düşünüyor” dedi.

2 NİN SURİYELİ CİHATÇI GÖNDERİLİYOR

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, 2 bin Suriyeli cihatçının Libya’da savaşmak üzere Türkiye üzerinden bu ülkeye gitmekte olduğunu yazdı. Haberi Türkiye, Libya ve Suriye’de üç kaynağa dayandıran Guardian bu savaşçıların, Türkiye’nin desteklediği Fayez el Sarraj hükümeti için savaşacağını aktardı. BM destekli Sarraj hükümeti, ülkenin doğusundaki Halife Hafter güçlerinin saldırılarına karşı Türkiye’yi yardıma çağırmıştı.