Libya’da çatışan taraflar ateşkes için Moskova’da masaya oturdu. Türkiyeli yetkililer arabuluculuk çalışmalarına katkı için Rusya’ya giderken, ateşkese ilişkin taslak metnin kamuoyuna sızıdırıldığı duyuruldu. Metinde, Türkiye askerinin Libya’ya gönderilmesinin durdurulması da yer alıyor

Libya’da çatışan taraflar Moskova’da masaya oturdu

POLİTİKA SERVİSİ

Libya’da savaşan tarafların ateşkes çağrısını kabul etmesinin ardından Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Fayiz Serrac ile Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter, Moskova'da masaya oturdu. Serrac, Rusya ziyareti öncesi, "Ateşkes anlaşmasını imzalamak gelecekteki anlaşmalar için itici bir adım olacak. Bu, Libyalıların akan kanını durdurma girişimidir" diye konuştu.

Öte yandan General Hafter yanlısı El Arabiya kanalında, taraflar arasındaki ateşkes anlaşmasının taslağının sızdırıldığı iddia edilerek kamuoyu ile paylaşıldı. Söz konusu metinde, Libya'ya Türkiye askeri gönderilmesinin durdurulması yönünde bir maddenin bulunması dikkati çekti. Taslakta ayrıca, ateşkesin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam ettirilmesine ilişkin bir madde de yer alıyor.


El Arabiya’nın yayımladığı metindeki maddeler şöyle:

♦ Türkiye’nin Libya’ya asker göndermeyi durdurması,

♦ Ateşkesin uluslararası ve tarafsız bir kurum olarak Birleşmiş Milletler’in gözetiminde sürdürülmesi,

♦ Her iki tarafın da silahlı güçlerinin koşulsuz olarak kışlalarına geri dönmesi,

♦ Sadece siyasi bir çözüm aranması,

♦ Bazı silahlı milislerin silah bırakması,

♦ Görev ve yetkilerin Trablus ve Bingazi arasında paylaşılması,

♦ İç savaşın tarafları olan Fayez el Serrac ile General Halife Hafter’in bağlayıcı bir anlaşma imzalaması ve bu anlaşmadan geri adım atmaması,

♦ Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’na terörle mücadele başta olmak üzere belirli görevler verilmesi, bu görevlerin Serrac’la işbirliği içinde icra edilmesi,

♦ Libya’nın petrol ve doğalgaz kuyularının güvence altına alınması görevinin Ulusal Ordu’ya verilmesi, offshore noktaların uluslararası denetim altına girmesi.

Arabuluculuk olmaz demişti…

Diploması trafiği dün de devam etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan arabuluculuk çalışmaları için Moskova'ya gitti. Hafter güçlerine karşı her fırsatta sert açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında “Meşru hükümetle darbeci arasında arabulucu olunur mu?” şeklinde konuşmuştu. Rusya Devlet Başkanı Putin’in, 8 Ocak’ta Erdoğan ile yaptığı görüşmeden çıkan ateşkes kararının ardından taraflar arasında arabuluculuk çalışmalarına Ankara da katılmış oldu.

Conte, Erdoğan’la görüştü

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte göreve başlamasının ardından Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Beştepe'deki ziyaretin gündem maddesi Libya ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler oldu. Görüşme sonrası iki lider açıklamalarda bulundu. "Ateşkesin kalıcı bir hal alması için çabalıyoruz" diyen Erdoğan, "Bunun sonucu olarak anlaşma sağlanmasını temenni ediyoruz. İtalya'nın bu konudaki desteğine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Conte ise, "Eğer uluslararası topluluk tarafından ortak istikrarlı bir çözüm bulamazsak, bu geçici bir ateşkes olabilir" dedi. Berlin sürecinin önemli bir fırsat oluşturacağında mutabık kalındığını belirten Conte, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki günlerde konferans toplanıyor. Bu sayede gerginlik yerini siyasal sürece bırakacak. Biz bütün Libyaylılara çağrıda bulunmak istiyoruz. Müreffeh olmak istiyorlarsa, tam bir demokratik yaşama açılmak istiyorlarsa İtalya nezdinde değerli bir müttefik bulacaklar. Herhangi bir şekilde şartlandırıcı şekilde istikrarlı ve bağımsızlık üzerine müdahalesi olacak hiçbir şeyi İtalya kabul etmeyecektir. BM himayesi ve Berlin konferansında bizler bu çözümün parçası olarak varız."

Öte yandan Erdoğan'ın Libya'da barış sürecinin masaya yatırılacağı Berlin'deki konferansa katılmak üzere 19 Ocak'ta Almanya'ya gideceği belirtildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.